Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Over Nivoz

Xandra van Hooff

playfulness, docent, opleider

Xandra van Hooff (1976) is eigenaar van The School of Play - nadat ze eerder werkzaam is geweest als leraar in het onderwijs en in de jeugdzorg.

Xandra studeerde pedagogiek, deed een Educational Master Leidinggeven en Begeleiden en is op het gebied van onderwijs uitgebreid als coach opgeleid. Daarnaast is ze improtrainer, clownsdocent, hsp-deskundige en hb-begeleider. Haar werkervaring loopt uiteen van banen in zorg, ggz en (justitiële) jeugdinrichtingen, pharma, onderwijs en ondernemerschap en heeft een voorliefde voor neuropsychologie, het Tibetaans boeddhisme en taoïsme.

"Er is één ding al deze jaren gelijk gebleven en dat is de uitspraak ‘Relax! Nothing is under control’. Wanneer je dát kunt dan voelt een crisis als een kans en het leven als ongekende mogelijkheid. Als mens hebben we dit ‘in ons dna ingebakken’ meegekregen vanuit de natuur. Spelen bekijk ik dan ook vanuit evolutie-psychologische benadering waarbij ik het biologische denken (hoe zijn we van nature) koppel aan psychologie (wat motiveert ons) en de agogiek (wat betekent dit voor groei, ontwikkeling en verandering).

De rode lijn is dan ook: je ego minder serieus nemen en je missie des te meer. Of eigenlijk; laat het leven simpelweg door je heen komen en doe wat je bedoeling is. Dát kenmerkt nog alles wat ik doe, wat ik lees, wat ik uitdraag en beleef.

Verwacht bij mij dan ook niet ‘spelen’ als middel om een vaardigheid te leren. Ik doe het liever andersom; ik leer je eerder de vaardigheid om playful (flexibel, onbevangen, relaxt, nieuwsgierig, open, energiek en betrokken) in het leven te kunnen staan én dat weer door te geven aan anderen. Want als iedereen wat meer zichzelf en relaxter kan zijn dan wordt de hele wereld daar beter van."

Xandra woont in Wijchen samen met haar man en twee kinderen. 

 

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief