Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Over Nivoz

Lianne de Ree

docent en educatief auteur

Lianne de Ree heeft 11 jaar als docent Engels gewerkt en werkt nu als educatief auteur/ tekstschrijver binnen haar bedrijf Firewords Tekst & Taal.

Ruim negen jaar geleden stapte ik zonder al te hoge verwachtingen voor het eerst mijn eigen klaslokaal binnen. Na mijn studie Engelse Taal en Cultuur leek het onderwijs een mooie tussenstop om te ontdekken wat ik daarna écht zou gaan doen.

Het liep anders. Ik werd verliefd op het vak. Het was geen liefde op het eerste gezicht. De eerste jaren als beginnend docent zijn pittig en onervarenheid en pubers zijn niet altijd een fijne combinatie. Toch zijn het diezelfde pubers die ervoor zorgen dat ik geen moment spijt heb van het feit dat onderwijs voor mij niet een tussenstop is gebleken, maar een groot onderdeel van mijn leven is geworden.

In mijn rol als docent vind ik het belangrijk om naar het kind te blijven kijken. Ik probeer altijd, met veel plezier, het beste uit mijn leerlingen te halen maar ik ben me er ook van bewust dat schoolresultaten uiteindelijk maar een onderdeel zijn van de algehele ontwikkeling van een kind.

Een kind is veel meer dan alleen dat ‘stukje’ wat ik als docent zie. Ik wil zo goed mogelijk bij mijn leerlingen aansluiten en om dat te bereiken moet ik uitpuzzelen wat een leerling beweegt. Op welke manier kan ik het beste tot een leerling doordringen? Welke leerstijl past het best bij hem? Hoe kan ik hem het beste motiveren? Wat is zijn rol in de groep? Ik speel een soort sudoku voor gevorderden en dat maakt mijn beroep fascinerend en uitdagend, elke dag opnieuw.

Naast docent ben ik ook moeder van twee kinderen in de basisschoolleeftijd. Ook zij zijn een bron van veel gepuzzel, gemijmer, verbazing en reflectie. En over dit alles schrijf ik. Soms lang, soms kort, maar altijd met verwondering.

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief