Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Over Nivoz

Jelmer Evers

leraar vo, schrijver, onderwijsinnovator

Jelmer Evers is docent geschiedenis op Unic in Utrecht, maar bovenal onderwijsdenker en innovator. Hij initieerde en schreef mee aan Het Alternatief – Weg met de afrekencultuur in het onderwijs! (2013), het boek dat een bijdrage was aan het publieke debat over het waartoe van onderwijs. ‘In plaats van te kijken naar resultaten moeten we gaan sturen op vakmanschap en vertrouwen,’ aldus Jelmer en René Kneyber die aan zijn zijde opereerde. iIn maart 2015 verscheen: Flip the System -  de internationale opvolger van Het Alternatief. Het was ook de periode dat Jelmer zich vanuit het ‘versterken van de positie van de leraar’ en zijn professionalisering vooral op buitenlandse congressen en podia richtte. Zowel in 2015 als in 2016 was hij genomineerd voor de Global Teacher Prize. 

Jelmer is betrokken bij politiek, maatschappij en onderwijs. Met dit in gedachte schrijft hij veel blogs en artikelen, die een groot (internationaal) publiek bereiken - zoals begin 2019 voor de Washington Post. Vanaf augustus 2019 neemt hij zitting in het dagelijks bestuur van de Algemene Onderwijsbond.

Jelmer studeerde History of International Relations in Utrecht, wat hij vervolgde met de studie Leergang Buitenlandse Betrekkingen aan het Clingendael Instituut. Toen hij erachter kwam dat hij zich bezig wilde houden met lesgeven schreef hij zich in voor het Bi-Lingual and International Teacher Training Programme (BITEP) en vertrok naar Zuid-Afrika om daar les te geven aan een middelbare school.

Eerder was Jelmer verbonden aan het innovatieve academisch opleidingsinitiatief De Nederlandse School, en momenteel geeft hij ook nog een dag per week les op UniC, een Utrechtse middelbare school die zich bezighoudt met vernieuwend en eigentijds onderwijs. Jelmer wil zijn leerlingen en collega-leraren onder meer bewust maken van de cruciale veranderingen in leermethodes en in het onderwijs. Als docent maakt hij gebruik van leerstrategieën als MOOCs (Massive Open Online Courses), Flipping the Classroom, spel-gerelateerd leren en Gamification.

Op NIVOZ-platform hetkind zijn veel artikelen en blogs te vinden van Jelmer, die vanaf 2012 zijn blogs onder meer met ons ging delen:

https://nivoz.nl/nl/zoeken?q=jelmer+evers

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief