Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Nationaal Onderwijsakkoord: 'Zo leert een kleuterjuf haar kindertjes hun plasje op te houden'

26 september 2013

Voor elk kabinet is de leraar een held. Maar als gesprekpartner zit hij nooit aan tafel, schrijft Volkskrant-columniste Aleid Truijens. Het Nationaal Onderwijsakkoord zorgde in overheidskringen voor een juichstemming. Maar kreeg van het grootste deel van de leraren (80%) geen instemming. Jelmer Evers en Ton van Haperen brachten hun weerzin onder woorden in Tros-Nieuwsshow, daags erna. En ze kregen tot hun eigen verbazing bijval van journaliste Truijens, die in haar bijdrage aangaf 'dat er veel dingen niet klopten op het feestje van Bussemaker.'  Luister en lees mee. 'De onderhandelingen bij een Onderwijsakkoord gaan óver de leraar, tussen mensen die voor het merendeel nooit voor de klas hebben gestaan en hem straks vertellen wat er nu weer van hem wordt verwacht.'

tonAankondiging TROS-Nieuwsshow


Vorige week is in Den Haag het Nationaal Onderwijsakkoord getekend. Grondslag van dit akkoord is de overtuiging dat betere leraren voor de klas vanzelf betere resultaten bij de leerlingen opleveren en dat Nederland aldus als onderwijsland opgestuwd wordt in de vaart der volkeren. Ons land moet gaan behoren tot de top 5 van landen met het beste onderwijs… Excellentie is het toverwoord. Over dit akkoord praten wij met Ton van Haperen. Hij is docent economie aan Rythovius College te Eersel, een middelbare school en hij is vakdidacticus aan de Universiteit Leiden. En we praten met Jelmer Evers. Hij is geschiedenisleraar op UniC, een middelbare school in Utrecht en mede-auteur van Het Alternatief – Weg met de afrekencultuur in het onderwijs!”

De link naar de nieuwsshow van zaterdagochtend 21 september 2013...

De column van Aleid Truijen


We gaan het beleven. We krijgen de komende jaren geweldig onderwijs. Niet gewoon goed, of tenminste iets beter, maar ge-wel-dig.
jelmerHet Nationale Onderwijsakkoord dat minister Jet Bussemaker afgelopen donderdag glunderend presenteerde, heet schaamteloos De route naar geweldig onderwijs. Geweldig onderwijs, waar excellente, ambitieuze leraren excellente, ambitieuze leerlingen zonder vertraging aan een geweldig diploma helpen. We zijn eruit, na jaren van mislukte hervormingen, waarbij leraren vooral niet excellent of ambitieus mochten zijn, maar goedkoop en gezeglijk. Maar nu wordt het geweldig. En dat bijna voor niks.

Nou ja, helemaal Nationaal was dit akkoord niet. Eén partij in de onderhandelingen stapte al in juni op, de Algemene Onderwijsbond, de grootste lerarenbond. Een kleine vakbond, LIA, mocht niet eens aanschuiven. De christelijke lerarenbond wel, en enkele vakorganisaties; zij knikten als brave kinderen toen de werkgevers en Bussemaker het eens werden: een beetje schuiven met geld uit de begroting, de BAPO (arbeidstijdverkorting voor oudere leraren) afschaffen én een piepklein worstje voorhouden. Volgend jaar krijgen jullie nóg 34 miljoen euro extra erbij! Maar..., zegt Bussemaker glimlachend, alléén als jullie voor 1 juni een cao hebben gesloten. Zo leert een kleuterjuf haar kindertjes hun plasje op te houden.

Lees verder

 

 

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief