Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Nederlandse onderwijsideeën breken internationaal door: 'Flip the System' x 2000 in Ottawa, Canada'

21 juli 2015

'Flip the System: changing education from the ground up' is het internationale vervolg op de succesvolle bundel Het Alternatief: weg met de afrekencultuur in het onderwijs. Overmorgen - donderdag 23 juli - zal het boek gepresenteerd worden op het World Congress van Education International in Ottawa, Canada. De VO-docenten Jelmer Evers en René Kneyber hebben er anderhalf jaar aan gewerkt en geschaafd. Ze maken opnieuw gebruik van een keur aan vooraanstaande gastauteurs. 'De principes van Het Alternatief zijn naar een globale context vertaald. Maar het was vanaf het begin duidelijk dat het ook een heel nieuw boek moest worden.'

flippp _BO1,204,203,200_In oktober 2013 verscheen 'Het Alternatief: weg met de afrekencultuur in het onderwijs'. Het boek werd goed ontvangen en heeft in korte tijd veel discussie opgeleverd en invloed gehad op het Nederlandse onderwijs. Binnen een aantal weken besprak minister Bussemaker het boek in het parlement. De boodschap om leraren weer in het hart van het onderwijs te plaatsen, een onderwijssysteem gebaseerd op vertrouwen in plaats van wantrouwen, sloeg aan bij leraren, politici, bestuurders en een breder publiek. Het heeft tot een zelfonderzoek onder leraren geleid en een aantal van de aanbevelingen zijn inmiddels omgezet naar beleid.

Kneyber (inmiddels  toegetreden tot de Onderwijsraad) en Evers (met hem betrokken bij Samen Leren, waaruit onder meer het Innovatiefonds voor leraren is voortgekomen) werden gedurende het schrijven van Het Alternatief gesterkt in het idee dat onderwijsbeleid niet ophoudt bij de nationale grenzen. Zeker sinds de publicatie van de PISA onderzoeken is onderwijsbeleid steeds globaler geworden. Tegelijkertijd vinden er wereldwijd, onder andere via social media, discussies plaats die aansluiten bij de ideeën van Het Alternatief. Vandaar dat ze kort na de publicatie van Het Alternatief besloten om een boekvoorstel te pitchen bij Education International in Brussel: een internationaal 'Alternatief' waarbij de principes van Het Alternatief naar een globale context worden vertaald. 'Het was vanaf het begin duidelijk dat het een geheel nieuw boek moest worden.'

Secretaris Generaal Fred van Leeuwen en David Edwards van Education International reageerden erg enthousiast. Kort daarna gaf uitgever Routledge aan het boek graag te willen uitgeven. Wederom zegden veel bekende onderzoekers en docenten hun medewerking toe, onder andere Pasi Sahlberg, Andy Hargreaves, Tom Bennett en Ann Liebermann. Daarnaast leverden Nederlandse docenten Alderik Visser en Dick van der Wateren weer een cruciale bijdrage.

Nu anderhalf jaar later is het boek af. Op 9 juli is  Flip the System uitgekomen en overmorgen - 23 juli - wordt het boek gepresenteerd op het World Congress van Education International in Ottawa. Het boek zal aan Fred van Leeuwen worden overhandigd ten overstaan van 2000 leraren, vakbondsleiders en onderzoekers uit de hele wereld. Alle deelnemers die het Engels machtig zijn zullen een kopie ontvangen. Er is wereldwijd heel veel interesse voor de ideeën en het boek.
Daarmee is het Nederlands onderwijs voorloper in de zoektocht naar onderwijs waarbij de leerling en niet het systeem centraal staat.

Het boek is online te verkrijgen via de volgende websites:
Routledge
Amazon
Bol

http://www.flip-the-system.org/
http://www.ei-ie.org/
http://www.ei-ie.org/congress7/en/#FliptheSystem

Jelmer Evers stond in februari op de short lists voor The Global Teacher Prize, 50 leraren die over de hele wereld waren geselecteerd omdat ze bijzondere prestaties hebben geleverd. Evers - geschiedenisdocent op UniC in Utrecht en vanaf 2011 frequent blogger - raakte n onderwijsland bekend vanwege zijn pionierswerk op het gebied van onderwijstechnologie en zijn visie en blogs over onderwijsbeleid. Inmiddels heeft hij zijn invloed laten gelden via het project Samen leren, aanbevelingen uit het onderwijs.

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief