Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Het Alternatief - Weg met de afrekencultuur in het onderwijs: quotes, achtergronden en lijst van auteurs

17 september 2013

In de aanloop naar de boekpresentatie op 8 oktober deelt samensteller/leraar René Kneyber alvast een aantal quotes uit de bundel Het Alternatief - Weg met de afrekencultuur in het onderwijs. Met collega Jelmer Evers en ruim 20 mede-auteurs vraagt Kneyber aandacht voor de naar hun mening heilloze weg waarlangs ons onderwijs op dit moment wordt gevoerd. Het boek luidt niet alleen de noodklok, maar biedt ook een alternatief, de naam zegt het al.  Naast Andy Hargreaves, Michael Fullan en Gert Biesta leveren ook een schoolleider als Jan Fasen, lerares Hester IJsseling en Hartger Wassink als betrokkene zijn bijdrage. Hieronder lees je meer over de achtergronden van het boek, de wijze van bestellen en enkele citaten.

Renske Valk - hoofdredactrice in van Van Twaalf tot Achttien - sprak met de samenstellers en vroeg een aantal mede-auteurs hun beweegredenen om mee te werken aan deze publicatie. Lees hier haar verhaal.

Quote #1 van Gert Biesta: professor in onderwijstheorie en beleid aan de universiteit van Luxemburg

“Soms denk ik dat een kwestie van gewoon gezond verstand is dat onderwijs in balans moet zijn, dat prestaties in bepaalde domeinen belangrijk zijn, maar niet tot iedere prijs – maar vaak kom ik toch tot de conclusie dat dat gezond verstand verdwenen is uit de discussie over onderwijs, misschien nog niet eens omdat beleidsmakers op zich geen gezond verstand zouden hebben, maar omdat de logica van het systeem waarin ze zijn terechtgekomen geen ruimte biedt om dat gezonde verstand nog een plek te geven. Dit is, maatschappelijk gezien, een zeer zorgwekkende situatie.”

Quote #2 van  Alderik Visserhistoricus, onderwijskundige en docent filosofie;

Quote #3: Rene Kneyber en Jelmer Evers: leraar wiskunde, leraar geschiedenis, samenstellers en initiatiefnemers van de bundel

Quote #4: Leo Prickpublicist en journalist NRC

Quote #5: Dick van der Wateren: leraar natuurkunde, nl&t, aardrijkskunde en oprichter onderzoekonderwijs.net

Met het boek ‘Het Alternatief’ willen we een impuls geven aan de discussie over wat Goed Onderwijs is. In deze bundel laten we verschillende leraren en onderzoekers aan het woord die ons meer vertellen over bepaalde onderwerpen die aan de Goed Werk raken: eigenaarschap, verantwoordelijkheid en verantwoorden, ethiek en waarden. Maar ook een aantal heikele thema’s: wat is de invloed van ranglijstjes in de krant? Wat voor effect hebben de internationale ranglijsten? Waarom hebben leraren zo weinig te vertellen over beleid?

Iedereen wil dat er in het onderwijs goed werk geleverd wordt. Leerlingen en ouders willen goed onderwijs, onderwijzers willen goed werk leveren. Ook het politiek bestuur wil dat het onderwijs het goed doet. Het is ook duidelijk dat een autonome, professionele, zich ontwikkelende leerkracht die trots is op zijn vak dit goede werk kan leveren. Maar hoe ontstaat er een cultuur in scholen waarin deze leerkrachten tot hun recht komen en de ruimte krijgen? Wat is hierin de rol voor schoolleiders en voor docenten? Hoe organiseren we scholen zodat het vakmanschap volledig tot uiting kan komen? Dat is voor het onderwijs de eerste belangrijke vraag.

De tweede, hiermee samenhangende vraag is die van het conflict. Het conflict tussen koopmansgeest (sturen op resultaten en rendement) en die van meesterschap (vakmanschap en bezieling op de werkvloer). Met een steeds groter wordende verantwoordingsplicht en een nadruk op toetsen verdwijnt de bezieling uit het onderwijs.

Tenslotte: wie altijd maar verteld wordt wat hij moet doen zal niet meer de vraag stellen wat hij zelf wil. Maar het onderwijs helemaal vrij laten is dat verstandig? Waar zit het juiste evenwicht?

Dit zijn vragen die we onszelf nadrukkelijker moeten stellen in het onderwijs, maar die eigenlijk op de achtergrond zijn verdwenen. Het is zoek geraakt. Zo kan het gebeuren dat een school na de examens verplicht blijft lesgeven om aan de urennorm te voldoen, op last van de inspectie. Dat goede vakmensen zonder diploma van het ROC gaan omdat ze niet kunnen rekenen en dat het toetsen – en nog meer – toetsen steeds belangrijker wordt in het onderwijs. Tijd dat we daar een gezond alternatief voor gaan bieden!

 

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties op uw reactie


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief