Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Over Nivoz

Hans Koppies

orthopedagoog, publicist

Hans Koppies is voormalig ALO-docent, orthopedagoog en publiceert onder meer voor het blad De Pedagoog.

Nederlandse kinderen zijn het gelukkigst vergeleken met hun leeftijdgenoten in andere westerse landen, aldus onderzoek van Unicef (2007, 2013). Hoe valt dit te rijmen met de run op jeugdzorg in het laatste decennium, de explosieve toename van diagnoses en rugzakleerlingen, en dalende onderwijsresultaten?

Nieuwsgierigheid naar dit krachtenveld en een vroeg gewekte interesse in wat kinderen nodig hebben om te groeien en zich te ont-wikkelen staan aan de wieg van dit blog. Als 12-jarige stond ik aan de rand van het zwembad als trainer van mijn jongere clubgenoten, als 16-jarige langs het veld als coach van een elftal aanstormende voetbaltalenten en op 19-jarige leeftijd werd ik in de gymzaal door klas 1A van mijn voormalige middelbare school aangesproken als ‘meester’. Als stagiair weliswaar, maar desalniettemin gaf het me wel het gevoel dat ik al veel had bereikt.

Ik studeerde aan de ALO Amsterdam, overwon kanker, ontdekte het plezier van het schrijven als sportmedewerker van het regionale dagblad en stilde mijn honger naar kennis met een studie Pedagogiek aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Sindsdien heb ik als docent lichamelijke opvoeding maar vooral als orthopedagoog in de keuken kunnen kijken van diverse instellingen op het gebied van opvoeding, (speciaal) onderwijs en hulpverlening.

Daarnaast voeden mijn vrouw en ik samen met veel plezier onze vijf kinderen op in ons patchwork-gezin. Wat een boeiend krachtenspel oplevert tussen bedachte theorie en levendige praktijk. En dat is precies wat ik beoog met mijn blogs.

De media staan bol van de onderzoeken en meningen van meer en minder deskundigen, maar wat betekent dit nu allemaal? Wetenschap bestaat uit feiten, zoals een huis bestaat uit stenen; maar een verzameling feiten is net zomin wetenschap als een stapel stenen een huis is, aldus de Franse filosoof Henri Poincaré.

Ik wil je als lezer die betrokken is bij de leefwereld van kinderen en jongeren informeren en inspireren, en uitnodigen mee te gaan in verschillende denkpistes.

Sommige kinderen lijken op orchideeën, kwetsbaar in een slechte omgeving maar fantastisch in een vruchtbare context. Andere kinderen lijken meer op paardenbloemen die altijd en overal groeien en bloeien. Beiden hebben geïnspireerde opvoeders nodig, tijd om aan de slag te gaan.

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief