Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Over Nivoz

Dick van der Wateren

Adviseur/trainer

Via mijn blogs deel ik mijn gedachten over onderwijs, opvoeding, pubers en hun ouders. Wat gaat goed, wat kan beter? En af en toe maak ik me kwaad, want onderwijs en de belangen van jonge mensen komen in deze tijd al te vaak in de knel.

Ik heb bijna 25 jaar als leraar in het vo gewerkt en talentvolle en begaafde leerlingen begeleid die meer uitdaging nodig hebben, of leerlingen met een ander probleem.

In 2016 kwam mijn boek Verwondering uit, waarin ik laat zien hoe je leerlingen kunt stimuleren goede vragen te stellen en hen daarmee leert zelfstandig en kritisch te denken.

Ik ben initiatiefnemer van het blogcollectief OnderzoekOnderwijs, ik blog voor de Onderwijscoöperatie, Didactief Online en Joop.nl en schrijf voor Van Twaalf tot Achttien. Ik heb bijdragen geschreven voor de Nederlandse en de internationale uitgave van Het Alternatief. Ik ben betrokken bij edCampNL en andere onderwijsinitiatieven van leraren die onderwijsinnovatie voorstaan.

Sinds 2017 heb ik een filosofische praktijk in Amsterdam, De Verwondering, waar ik gesprekken voer met bezoekers (jong en oud) die worstelen met lastige vragen over studie, werk, relaties of andere levensvragen.

Ik geef trainingen, workshops en masterclasses aan onderwijsmensen over verwondering en vragen stellen, (hoog)begaafdheid, onderpresteren, gesprekken voeren met jongeren.

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief