Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Er moet een hoek af zijn

13 mei 2018

In de auto luistert Ginny van der Zee-Schoppers naar een liedje van Stef Bos: 'Een hoek af’,over de schoonheid van het onvolmaakte. 

‘Het wezen van de schoonheid
zit in de weeffout
er moet een hoek af zijn’

Ik denk aan mijn kinderen, want ook zij zijn niet perfect, maar ik houd (natuurlijk) ontzettend veel van ze. En ik besef dat het juist die hoeken zijn, die schuren, die mij uitdagen in mijn moederschap. Dat zij de reden zijn waarom ik voluit voor hen ga. Want daarin zijn ze bijzonder, kwetsbaar en hebben ze mijn vertrouwen nodig. Kan ik hen helpen om met dat gegeven het leven ten volle aan te gaan en te accepteren dat niets perfect is?

En ik denk aan de vele gesprekken die ik als leerkracht en schoolleider heb gehad met ouders en aan de druk die zij ervaren vanuit de maatschappij. De druk die helaas ook overgebracht wordt op de kinderen. Een mooi huis - met een kloppende inrichting volgens de laatste trend -, een goede baan, veel vrienden, leuke dingen doen met je kinderen, en dat alles moet ook op Facebook, want iedereen mag zien hoe leuk we het hebben. Mag zien, of moet het zien? En… laten we alles zien?

Maar kijk eens rustig naar het ouderschap, op welke momenten deed je er echt toe? Zijn dat niet de momenten dat je ondanks dat hoekje af, voor je kind opkwam en liet zien dat ook dat er mag zijn? Dat je ontroerd keek hoe jouw kind zichzelf overwon en met dat hoekje leert leven. Zijn dat niet de momenten dat je je tot in je vezels de vader of moeder voelt van dat kind? Dat mooie kind, dat voor jou mag zijn wie het is en waar je onvoorwaardelijk van houdt. Is het dan niet onze opdracht om de ander juist dat stukje van jouw kind te laten zien, zodat het er echt mag zijn?

Een hoek af, er is een hoek af van ieder mens die je tegenkomt, ieder mens die je lief is, waar je van leert en mee leeft en waar je zelf een mooier mens van wordt door de ontmoeting. Een mooiere vader, moeder, opvoeder, vriend, vriendin of collega. Omdat we juist door het accepteren van die ‘ hoek af ’   zoveel meegeven. Veel meer dan door te benadrukken, te etaleren, waar ze goed in zijn. Want dat ontdekken ze dan vanzelf.

Ginny van der Zee-Schoppers is schoolleider CBS De Wereldboom in Borculo.

Bron: CD ‘ Een sprong in de tijd’  van Stef Bos

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief