Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Een verzameling waar altijd plek voor is

3 september 2020

Sommige mensen verzamelen als kind al van alles en nog wat. Zoals leerkracht Mascha Groenman. Maar de ruimte in je huis raakt een keer vol. Er is echter ook een ruimte waar altijd nog plek is...

Vroeger, toen ik klein was, lang lang geleden, verzamelde ik van alles. Postzegels, suikerzakjes, mooie stenen, brieven, pennen, inktvullingballetjes, gummen, lijmballen en nog zo wat van die dingen. Je herkent ze vast. Belangrijke verzamelingen in een kinderleven.

Tegenwoordig ben ik niet meer zo’n verzamelaar. Dat heeft vooral ook te maken met een gebrek aan ruimte in ons huis. Alle kamers zijn bezet, op een klein kamertje na. Die is voor de kerstboom en de fotoboeken. Als we iets nieuws aanschaffen ontstaat ook altijd lichte paniek, want “waar moeten we dat nu toch weer laten?”. Ik kan dus best goed opruimen en weggooien als het moet. En dat moet regelmatig.

Toen ik vorige week met een groepje kleuters besprak wat een superheld nou eigenlijk is en welke krachten een superheld zou moeten hebben, vertelde de kleuter van net 5 mij, na enig nadenkwerk dat hij het volgende had bedacht: “ik denk dat Jezus ook een superheld was. Hij zorgt voor al zijn schaapjes.” De denkrimpel verdween en de kleuter ging een spel uit de kast kiezen.

Ik sloeg het op, in een laatje in mijn hoofd. En toen realiseerde ik me dat ik een prachtige verzameling heb: de uitspraken van kinderen! De gouden momenten, de kleine dingen die een dag speciaal maken. Ik verzamel ze allemaal. En mijn verzameling groeit en groeit. En hij neemt fysiek geen plaats in. Alleen in mijn hoofd én zo af en toe hier, in mijn blog.

Mascha Groenman is leerkracht op een basisschool in Bergen en moeder van twee kinderen.

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief