Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

'Dit weekend pakte hij een pen die op tafel lag en zette een paar stippen op een blad'

18 maart 2016

Nynke Postuma blogt over het gezinsleven, met man Ralph en twee kinderen. Siem is de jongste, een lieve, schattige, maar vooral ook ondeugende meervoudig gehandicapte jongen van 7 jaar. Dit schooljaar is Siem begonnen op een nieuwe school. Na de kerstvakantie kwam er een telefoontje van die school: dat Siem door zou gaan schuiven naar een andere groep, met een hoger niveau. Dat nieuws moesten Nynke en haar man even laten bezinken. Toch gingen zij met Siem de uitdaging aan, en hij deed iedereen versteld staan.

kleurtjesDat Siem een slimmerd is dat weten wij natuurlijk al jaaaaaaaren! ;-)

In het verleden heb ik regelmatig gesprekken gevoerd omdat ik het idee had dat Siem meer begreep dan hij liet merken. Ik bleef volhouden dat geen taalproductie niet vanzelfsprekend ook geen taalbegrip betekend. Tijdens de eerste gesprekken hierover herkenden de toenmalige gesprekspartners dit niet. En dat kon ik me goed voorstellen. Siem is erg snel afgeleid en doet vrijwel alles vluchtig en snel. Dus ja, in een groep met veel prikkels voor Siem zal dat maar weinig zichtbaar geweest zijn.

Vorig schooljaar werd het voor anderen steeds zichtbaarder. Zowel thuis, in onze eigen omgeving, als op het kinderdagcentrum. Ja, Siem maakte echt een groei door! Reden om afgelopen voorjaar rond te gaan kijken naar een vervolgplek waar meer mogelijkheden waren om meer uit Siem te halen.

En zo startte Siem na de zomervakantie in een klasje op een heuse school. Binnen de kortste keren liep hij er rond alsof hij er al jaren kwam. Hij wist de weg naar zijn klas en wees de juiste kinderen aan als wij de namen noemden. Hij had erg snel zijn plekje gevonden en met een goed gevoel lieten we hem gaan.

Een paar weken voor de kerstvakantie kregen wij een telefoontje… Na de kerstvakantie  zou Siem door schuiven naar een andere groep, een hoger niveau. Wij lieten het even bezinken, voerden er nog een gesprek over en beseften dat het voor Siem zijn ontwikkeling goed zou zijn. Siem is goed in het kopiëren van andermans gedrag en daar kan hij beter gebruik van maken in een groep met meer kinderen met een hoger ontwikkelingsniveau.

Nu heeft Siem zijn eerste week in de nieuwe klas erop zitten. En of het nou toeval is of niet… Al jaren proberen we hem met een potlood, stift of wascobal te laten tekenen op papier. Hij had er tot nu toe totaal geen aandacht voor en zag niet wat wij met zijn hand deden. Maar dit weekend pakte hij een pen die op tafel lag en zette een paar stippen op een blad. Een bewuste handeling vanuit eigen initiatief!

Je zal snappen dat we niet kunnen wachten tot ze de klasgenoten breuken en Latijn gaan leren!
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief