Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Bekend maakt bemind: wederzijds!

3 juni 2016

Stel, je bent net in Nederland, gevlucht voor een oorlog. En je kinderen moeten naar school. Dan kan het lastig zijn als ouder om betrokken te raken bij die school. Bijvoorbeeld omdat je ons schoolsysteem niet goed kent, en geen idee hebt wat er van je verwacht wordt. Gelukkig kun je daar als leerkracht een positieve rol bij spelen, bijvoorbeeld door werkelijk contact te maken. Marja Klaver, die zich verdiept heeft in ouderbetrokkenheid, laat zien wat er mogelijk is, o.a. met een mooi filmpje.

asylumStel je even voor

Je bent pas in Nederland, gevlucht voor oorlog of een regime. Je bent aangekomen met je kinderen. Je hebt asiel gekregen of je zit nog in de procedure. Je kinderen gaan naar school. Een voor jou onbekende school, waar het onderwijs heel anders georganiseerd is dan in jouw land en waar je veel van verwacht. Westers onderwijs, dat zal wel goed zijn.

Of

Je komt uit Oost-Europa, je woont sinds drie jaar in Nederland, spreekt de Nederlandse taal nog niet goed. Je kinderen gaan naar school in de plaats waar je woont. Jij en je partner maken lange werkdagen. Je bent blij dat er een buitenschoolse opvang is, hoewel het je veel geld kost. Je hebt weinig contact met school. Dat hoeft ook niet, het gaat goed met de kinderen op school, althans, je hoort geen klachten.

Betrokken?
Voor nieuwkomers is het moeilijk om betrokken te zijn bij de school van hun kind. Ik noem een paar redenen, zoals ze in onderzoek en praktijkervaring naar voren komen:

•   Je spreekt de taal niet, je eigen taal heeft soms een ander schrift/alfabet.
•   Je bent onbekend met dit onderwijssysteem. Je hebt geen idee wat er van je verwacht wordt.
•   Je maakt lange werkdagen.
•   Je toekomst in Nederland is onzeker.
•   Je hebt te kampen met problemen of traumatische ervaringen.
•   Je weet niet hoe lang je hier blijft wonen.

Jouw taak als onderwijsprofessional
plaatje-bekend-maakt-bemindDe ontwikkeling van kinderen staat voor de school centraal. Dat willen ouders ook. Uit onderzoek (Henderson en Mapp 2002) blijkt dat school en ouders bijna even belangrijk zijn voor het leren lezen van kinderen.

Door de ouders bij de school te betrekken, bevorder je een positieve situatie voor de kinderen: ouders die hun kind ondersteunen en gericht zijn op ontwikkeling. Hoe kun je ouders hierin stimuleren?

Welkom heten
De eerste voorwaarde daarvoor is dat je de ouder welkom heet. Dat wil zeggen: met een uitnodigende houding contact zoekt, zodat de ouder zich welkom voelt op school. Een prettige eerste ontmoeting en kennismaking is de basis voor een goed contact. In dit prachtige filmpje over contact tussen vreemden met een verschillende achtergrond zie je het effect van elkaar werkelijk ontmoeten.



Een samenwerkingsrelatie opbouwen
Hoe daarna verder? Hoe kun je gaan bouwen aan een vertrouwensrelatie?

•   Door extra oog te hebben voor deze ouders wanneer zij hun kind komen halen of brengen.
•   Door ouders te laten weten hoe het met hun kind op school gaat.
•   Door ouders te vragen over het onderwijs in hun land of door er zelf over te lezen en te vragen of dat klopt. Het doet ouders goed wanneer je je verdiept in hun leefwereld en cultuur.
•   Door te vertellen dat jij net als de ouders het beste voor hun kind wilt en dat je dat graag samen wilt doen. Dat jullie als school vinden dat samenwerking het beste is voor het kind.
•   Door ouders regelmatig eenvoudige informatie te geven over het Nederlandse onderwijs en over de vorderingen van hun kind.

Tot slot
Kijk af en toe even door de bril van deze ouders naar de school. Zoek bewust contact. Zo wordt onbekend steeds meer bekend en leg je de basis voor een mooie samenwerking.

Ik ben benieuwd naar je ervaringen en je vragen rond dit thema, laat van je horen!

Marja Klaver is psycholoog/andragoog en schreef een boek over het realiseren van succesvolle ouderbetrokkenheid, op basis van het trainen van 85 scholen op het gebied van excellente communicatie en uitgebreid literatuuronderzoek.

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief