Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Winnaars Nationale Onderwijsfilm 2021 bekend

6 oktober 2021

Eigenlijk zijn er dit jaar alleen maar winnaars en was het voor de vakjury flink moeilijk om winnaars aan te wijzen uit de shortlist van vijf schitterende onderwijsfilms: “Klassen”, “De Wijde Wereld”, “De Schooltuin”, “Zouden ze het weten” en “100 dagen voor de klas”. Het is de eerste keer dat alle genomineerde films onderscheiden zijn met een trofee voor de eerste, tweede of derde prijs, de publieksprijs of een eervolle vermelding. Daarover straks meer.

De vakjury bestaat uit onderwijscollega’s met verschillende achtergronden, ieder met een groot hart voor onderwijs en stuk voor stuk filmliefhebber. Hans Neven en Henk Sissing zijn voorzitter en secretaris van de vakjury en organiseren de verkiezing van de Nationale OnderwijsFilm voor de negende keer. De leden van de vakjury editie 2021 en een korte toelichting vind je op de website van de Nationale Onderwijsweek.

Uit de films die dit jaar hebben meegedongen, zijn door het Nationaal Onderwijs Museum NOM, Eye filmmuseum en door het onderwijsvakblad Van Twaalf Tot Achttien, 5 films genomineerd:

100 dagen voor de klas, met Tim den Besten en Nicolaas Veul; regie: Katinka de Maar
De Wijde Wereld, regie: Sherman De Jesus
De Schooltuin, regie: Mark Verkerk                 
Klassen, regie: Sarah Sylbing en Ester Gould                  
Zouden ze het weten? Regie: Kim Faber

Het publiek heeft zich, via de site van het NIVOZ kunnen uitspreken over welke van deze vijf films de publieksprijs in ontvangst mag nemen. De vakjury heeft aan drie van deze vijf genomineerde onderwijsfilms de 1e, 2e en 3e plaats toegekend.

De prijzen, juryrapporten en URL’s
De publieksprijs is opnieuw digitaal georganiseerd door en op de site van NIVOZ. Vele honderden onderwijscollega’s hebben gestemd. Zij hebben “Zouden ze het weten?” aangewezen als winnaar. “Zouden ze het weten?”  is een indringende documentaire over de impact van een onterechte beschuldiging van kindermisbruik. Wat doe je dan? Wat doet het met je? Kom je er ooit nog overheen? Het overkwam Juf Magalie, betrokken en bevlogen onderwijscollega. De beschuldigingen bleken niet waar, maar ze kreeg doodsbedreigingen en haar levenslange droom om kleuterjuf te zijn werd verwoest. Na zes jaar wil ze het toch opnieuw proberen. Hoe pak je de draad weer op nadat je leven kapot is gemaakt? Hoe overwin je je eigen demonen? Ons advies: kijken (!) en bespreken met het hele team. Bekijken kan hier!

De eerste prijs Nationale Onderwijsfilm 2021 is na overwegen en afwegen door de vakjury toegekend aan “De Schooltuin, een jaar rond met je handen in de grond”. De hoopvolle film staat voor aanstekelijk plezier, zelf doen, beleven en ontdekken. Dit gun je ieder kind. Natuureducatie, gezond eten en duurzaamheid tonen zich in indrukwekkende beelden van kinderen, dieren en planten. In combinatie met prachtige muziek zorgt het voor een ware kijkbelevenis. Advies: ga als school/bestuur in gesprek met de gemeente voor een vergelijkbaar aanpak. De trailer is te bekijken op YouTube. Je kunt het juryrapport hier bekijken.

De tweede prijs is toegekend aan de eerste aflevering van “KLASSEN”. In Nederland zijn we ervan overtuigd dat iedereen gelijk is in het onderwijs en dat je dus niet rijk hoeft te zijn om naar het vwo te gaan. Is dit wel zo? Deze vraag stellen regisseurs Sarah Sylbing en Ester Gould in de zevendelige docuserie 'Klassen'. Maar is dat genoeg? Niet alle kinderen kunnen terugvallen op steun van hun ouders, sommigen staan er helemaal alleen voor. Praten over kansengelijkheid zonder het bekijken van Klassen kan niet. Kijken dus! Je kunt het juryrapport hier bekijken.

De derde prijs gaat naar de vierde aflevering van “100 dagen voor de klas”. Hoe is het om leraar te zijn op een middelbare school? Tim den Besten en Nicolaas Veul gaan aan de slag als beginnende docenten op een scholengemeenschap in Lelystad. Het levert een prachtig portret op vol emotionele ups en downs. De coaching en begeleiding van Tim en Nicolaas laat in indrukwekkende beelden zien dat starters in het onderwijs niet in het diepe worden gegooid. Aanbevolen voor startende en meer ervaren collega’s en te zien op de site van NPO3. Je kunt het juryrapport hier bekijken.

Een eervolle vermelding is door de vakjury toegekend aan de documentaire “De Wijde Wereld”. Teade Walma gaf vijftien jaar geleden les aan vluchtelingenkinderen en organiseert een reünie. Zijn oud-leerlingen zijn ambitieus en willen iets moois van hun leven maken. Maar de druk is groot, want al hebben ze een nieuwe plek gevonden en ziet de toekomst er voor hen zonnig uit in Nederland, het land van herkomst blijft een rol spelen in hun leven. Het besef dat hun ouders door te vluchten veel moesten opofferen voor een veilige toekomst voor hun kinderen weegt zwaar. Te zien op de site van 2doc.

Op naar de tiende editie van de Nationale Onderwijsfilm!

 

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief