Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Video met Paul Verhaeghe: 'Als we écht beter voor onszelf leren zorgen, ontstaat er ruimte voor intimiteit'

3 juli 2019

'We hebben huidhonger,' stelt Paul Verhaeghe. 'We willen gezien worden, geaaid worden, goed in ons vel zitten. En daartoe moeten we niet alleen intieme relaties met anderen aangaan, maar vooral ons oor bij ons lichaam te luisteren leggen.' Dat lichaam liegt niet en geeft ons allerlei signalen, waar we helaas niet altijd naar luisteren. Psychische aandoeningen als anorexia, burn-out of depressie wijzen volgens Verhaeghe op een verstoorde relatie tussen lichaam en geest. Hoe die te herstellen? 'Als we écht beter voor onszelf leren zorgen, kunnen we ook beter voor andere zorgen en ontstaat er ruimte voor intimiteit.' Kijk en luister mee naar de lezing die Paul Verhaeghe in mei 2019 gaf in het programma van Radboud Reflects, een open podium van de Radboud Universiteit in Nijmegen

Paul Verhaeghe is klinisch psycholoog en als hoogleraar verbonden aan de Universiteit Gent. Hij stond ook al eens op een NIVOZ-onderwijsavond in Driebergen n.a.v. zijn boek Identiteit (2012).

Het zou in een gedigitaliseerde wereld steeds makkelijker moeten zijn om contact met mensen te hebben. Toch voelen steeds meer mensen zich eenzaam. We snakken naar betekenisvolle relaties, naar intimiteit. De Vlaamse Psycholoog Paul Verhaeghe schreef recent het boek Intimiteit (2018). Voor een volle Vereeniging in Nijmegen besprak Verhaeghe eind mei 2019 hoe vervreemding in onze meest intieme verhouding – de verhouding tot onszelf – ons ook weerhoudt van betekenisvolle intimiteit met een ander. Naderhand ging Verhaeghe in gesprek met filosoof en programmamaker Lisa Doeland over verdeeldheid, onvolledigheid, en intimiteit met onszelf en de ander.

Intimiteit staat en valt volgens Paul Verhaeghe bij een goede relatie met ons lichaam. Maar goed in je vel zitten is tegenwoordig zo makkelijk niet. In plaats van naar ons lichaam te luisteren, cultiveren we een instrumentele relatie tot ons lijf en zetten we diëten, fitness-regimes en zelfs plastische ingrepen in om ons lichaam in overeenstemming met bepaalde idealen te brengen. Maar het wordt nooit mooi genoeg en nooit gezond genoeg. Bovendien raken we van onszelf vervreemd wanneer we ons identificeren met ideeën die ons van buitenaf, vanuit de cultuur worden opgedrongen.

Na zijn lezing ging Paul Verhaeghe in gesprek met programmaker en filosoof Lisa Doeland over de moderne mens en diens verhouding tot de ander. Deze moderne mens staat ook centraal staat in Verhaeghes drieluik Identiteit (2012), Autoriteit (2015) en Intimiteit (2018). Hoe vinden maatschappelijke problemen hun weerslag in psychologische en psychiatrische problemen? En wat kunnen we daarvan leren?

Dit is een verkorte herpublicatie van het artikel op de website van Radboud Reflects. Daar vind je ook een uitgebreid verslag van de hand van Simon Jacobs.

Radboud Reflects organiseert lezingen voor iedereen over filosofie, religie, ethiek, samenleving en cultuur. De (internationale) wetenschappers die bij ons spreken, bieden je een vernieuwende en verdiepende kijk op de grote vragen van deze tijd. De lezingen vinden meestal in de avond plaats in het Collegezalencomplex of Theaterzaal C van de Radboud Universiteit en in het centrum van Nijmegen in LUX en soms in De Vereeniging of de Stadsschouwburg. De tarieven zijn meestal € 7,50 | € 5,- en gratis voor studenten.

Klik hier voor de agenda.

Video

Foto's van tTed van Aanholt.

 

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties op uw reactie


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief