Vathorst College: 'Hoe meer vrijheid je leerlingen geeft, hoe meer je hun autonomie aanspreekt'
10 juni 2015
Op het Amersfoortse Vathorst College is zelfstandig leren een van de pijlers. De innovatieve school bestaat tien jaar, heeft bijna duizend leerlingen en draait nu goed, maar dat ging zeker niet vanzelf. ‘Het is gelukt dankzij ons geweldige team en het bestuur dat ons bleef steunen,’ zegt rector Elly Loman. Hoe houd je koers, als je wilt blijven vernieuwen.
In het rijk geïllustreerde boek ‘Scholen om van te leren’, uitgegeven door Kennisnet onder redactie van Frans Schouwenburg, worden acht succesvolle, vernieuwende scholen in Nederland (po en vo) geportretteerd. Een van de geportretteerde scholen is het Amersfoortse Vathorst College.
Rector Elly Loman en Paul Pashley - afdelingsleider jaar 1 - vertellen in dit achttien pagina's lange artikel over hun drijfveren en de keuzes die ze binnen hun school gemaakt hebben om te kunnen blijven ontwikkelen.
‘Bij de werving en selectie benadruk ik altijd dat mensen moeten weten waaraan ze beginnen. Ons onderwijssysteem is nooit af, dus denk mee. En wees gerust dwars, maar ga niet alleen aan de rem hangen,’ zegt Elly. ‘Hoe meer vrijheid je leerlingen geeft, hoe meer je hun autonomie aanspreekt. Dan gaan ze op hun eigen manier aan het werk, op de manier die bij hen past. Ze maken in hun hersenen dopamine aan en komen in een flow. En die vrijheid krijgen de leerlingen bijna automatisch in zo’n leerhuis: de ruimte maakt klassikaal, docentgestuurd onderwijs niet mogelijk.’
Of het moeilijk is docenten te vinden die passen bij dit onderwijsconcept?
Paul: 'Inmiddels hebben we zoveel naamsbekendheid dat we een bepaald slag
docenten aantrekken. Wie al dertig jaar in het onderwijs zit en wil blijven doen
wat hij of zij altijd al deed, zal hier niet snel solliciteren. En wie niet mee kan
of wil in ons onderwijssysteem, zal het hier ook niet lang volhouden.'
Het hoofdstuk over het Vathorst College is hier te lezen (pdf), maar je kunt ook het hele boek downloaden als pdf.
Een gedrukt exemplaar is te bestellen voor 19,90 euro via De Bink, Leiden.
Na jaren in het onderwijs is Frans Schouwenburg bij Kennisnet als strategisch adviseur vooral bezig met het volgen van onderwijsvernieuwingen. Hij biedt ondersteuning bij specifieke ict-vragen die bij nieuwe onderwijsconcepten naar boven komen.
Reacties