Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Van Grej of the day naar challenge

7 oktober 2021

De vraag “Hoe kunnen we over water lopen?” die Sjaak van Moorsel aan zijn klas stelt, blijkt heel wat los te maken. Sjaak daagt de kinderen uit door te vragen of zij zelf een brug zouden kunnen bouwen. Dat blijkt niet gericht aan dovemansoren. Ondanks dat het weekend voor de deur staat, stromen in de dagen na de les de foto’s binnen van kinderen die thuis aan de slag zijn gegaan met de uitdaging.

Het is vrijdagmiddag, bijna weekend. We hebben een ‘Grej of the day’. De vraag is: ‘Hoe kunnen we over water lopen?’ Hiermee gingen de kinderen  gisteren naar huis. Vandaag vraag ik de kinderen of ze al een antwoord hebben. Verschillende antwoorden vliegen door het rond in de kring. Dan hoor ik opeens: ‘Door bruggen.’ ‘Ja, door een brug’, zeggen een aantal kinderen in koor. Het is het goede antwoord.

Ik lees voor over verschillende bruggen die er zijn. Bruggen die bijvoorbeeld door de Romeinen werden gemaakt. Eerst gebruikten ze hout, daarop kwamen stenen te liggen met een soort van cement. Na een tijd konden ze het hout er dan weer onderuit halen. Ik denk aan de beroemde ‘Golden Gate’, waarover ik zelf jaren geleden eens reed. Ik vertel er over en laat er foto’s van zien.

Terwijl ik aan het vertellen ben bedenk ik opeens een challenge. ‘Zouden jullie ook een brug kunnen bouwen?’, vraag ik. ‘Een brug van kapla, van de ene stoel naar de andere stoel?’ ‘Ik denk dat dit heel moeilijk is’, vervolg ik mijn verhaal. ‘En als het wel lukt, wat verdien ik dan?’, vraagt Merel. ‘Dan krijg je van mij vijf dropjes’, vertel ik haar.

Samen gaan we de week afsluiten. Lekker weekend. Op zondag krijg ik een bericht van de moeder van Merel:

Hoi Sjaak,

Wat een ontzettend leuke opdracht heb je de kids meegegeven. 

Merel is gisteren meteen bij opa en oma blokken gaan halen en daar gaan oefenen. Blokken mee naar huis en vanochtend in alle vroegte gaan ontdekken wat de beste constructie was. 

 Of ik je de foto's wilde sturen ;)

 Groetjes Merel en Lotte

Op maandagochtend zet ik meteen SchouderCom open. Ik deel het bericht met de kinderen. ‘Wow, dat is knap, dat ga ik ook proberen’, vertelt een kind. ‘Sjaak, wanneer mij dit ook lukt, krijg ik dan ook een dropje?’ Een man een man, een woord een woord. Natuurlijk.

De volgende ochtend heb ik weer vijf nieuwe berichten op SchouderCom. Allemaal van kinderen. Met de meest prachtige bouwsels van bruggen met kapla.

Op dinsdag hebben we vrij initiatief.  Bijna de gehele klas wil proberen bruggen te bouwen met kapla. Soms mislukt het. Maar ze blijven volharden. Eén van de meest prachtige bouwsels is een brug waarover een trein kan rijden. Blij dat ik ze uitdaagde, ze triggerde zelfs. Van het resultaat genieten de kinderen. En ik zelf ook. Dat is me de zak drop meer dan waard.
 

Sjaak van Moorsel is leerkracht op de Uilenspiegel in Boekel.

 

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties op uw reactie


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief