Tussen meten en weten
14 september 2018
In de aanloop naar de publieksprijs voor de beste Nederlandse Onderwijsfilm van 2018 presenteren wij in een reeks de zes genomineerde films. Rechts van dit bericht staat een link waarop gestemd kan worden op de favoriet. In deze derde aflevering presenteren wij: Tussen meten en weten, met presentator Jan Bor en gemaakt door Alexander Oey.
In het onderwijs wordt al jaren geworsteld met de vraag hoe te vernieuwen en de leerlingen individueler te benaderen. We lijken daarbij niet af te brengen van één van de struikelblokken die bij vernieuwing steeds weer in de weg lijken te staan: toetsen. Toetsen proberen de ontwikkeling van een kind in cijfers te vangen. Maar wat zeggen deze toetsresultaten werkelijk over de ontwikkeling van onze kinderen?
Jan Bor is filosoof en zen-beoefenaar. Hij gaat op onderzoek uit. Zijn zoon Olivier heeft een sterke negatieve reactie op toetsen. Vanuit zijn persoonlijke frustratie daarover zoekt Jan naar de oorsprong van het toetsen, de gevolgen en andere mogelijkheden.
Hij spreekt Bas Hemker, hoofd research bij het CITO instituut die uitlegt wat de achterliggende gedachte is van het toetsen. Maar ook hoe het verkeerd kan worden gebruikt. Klinisch psycholoog Paul Verhaeghe werpt licht op de negatieve gevolgen van het toetsen. ‘Met zo'n systeem kun je wachten op kinderen met een burn out.’
Op het Hondsrugcollege in Emmen en bij democratische school De Ruimte hebben ze het toetsen losgelaten en kijken de leerlingen zelf naar wat, hoe en wanneer ze willen toetsen. Werkt het? De leerlingen zijn zelf in ieder geval erg blij en kunnen vanuit een intrinsieke motivatie leren, dat veel rust geeft.
Dit is een aflevering uit een vierdelige serie die door de KRO is uitgezonden.
Jan Bor is een Nederlandse filosoof en publicist. Hij is kenner van het werk van Henri Bergson en heeft zich - ook in praktische zin - verdiept in Zen, gaat een dialoog met kunstenaars aan en heeft zijn sporen verdiend op het gebied van de geschiedenis van de filosofie.[3] Maar bovenal ontwikkelt hij in zijn boeken een eigen filosofie.
Alexander Oey is een Nederlandse filmregisseur van vaak controversiële documentaires. Hij maakte producties voor onder meer de VPRO, NPS en de BOS, voor programma's als Tegenlicht en De Nieuwe Wereld. Voor verschillende producties schreef hij het scenario of deed hij de cinematografie.
Reacties