Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Prachtige (voorlees)verhalen in elke kring

29 januari 2020

Op de Uilenspiegel, de school waar Sjaak van Moorsel leerkracht is, vinden ze het belangrijk dat er een goede leescultuur is. Voorlezen en boekpromotie kunnen helpen om kinderen enthousiast te maken voor het lezen van boeken. Dit is dan ook de reden dat ze boekpromotie op de agenda hebben staan. Iedere groep kijkt zelf hoe ze de boekpromotie in de klas introduceren, want ze vinden het belangrijk dat de leerkracht autonomie heeft, om dit op zijn eigen manier in te vullen. In onderstaand verhaal zien we dan ook dat de boekpromotie op verschillende manieren aan bod komt. In de ene klas worden opa’s en oma’s uitgenodigd. Een burgemeester stapt binnen, of een zelfgeschreven boek wordt uit de kast gehaald. Met allemaal hetzelfde doel: betrokkenheid bij het lezen proberen te bewerkstelligen.

Het is januari. De dagen zijn kort, de avonden lang. Heerlijk om dan een leesboek te pakken en helemaal op te gaan in het verhaal. Door het zelf te lezen of door te luisteren naar iemand die het verhaal voorleest. En daarvoor kiezen wij in deze periode.

Boekpromotie: elke groep doet het op zijn eigen manier. In groep 3/4 zit een oma in de kring met een boek: Lola en Julie in de Dinowereld. De kinderen luisteren heel aandachtig. Hun koppies zijn helemaal bij het verhaal.

In groep 4/5 wordt het boek ‘Het geheim van het Spiegelbos’ voorgelezen. Dit is een boek dat we met onze school samen hebben geschreven. Het is een griezelverhaal. De hoofdpersonen, Suus en Henkie, beleven griezelige, spannende verhalen. Hun juf Godefrieda is een enge, strenge juf.

We praten in de klas over de verschillende personages. We bedenken nieuwe personages. Ook nu willen we weer zelf verhalen gaan schrijven. Wie weet komt het weer tot een nieuw boek.
Burgemeester Bos, burgervader van de gemeente Boekel, loopt onze school binnen. Hij zoekt de groepen 1/2 van onze school. In de kring van beide groepen leest hij het prachtige prentenboek Gigantosaurus voor. Dit prentenboek past prachtig bij het thema van de groepen 1 en 2. Grote dinovoetsporen bij de deur laten zien dat een dino zeer waarschijnlijk in de klas is geweest.

Het is bewolkt. De regen tikt tegen de ramen. Het waait. Het is guur. En in de kring luisteren kinderen naar prachtige verhalen. Ze worden verteld door een oma, een opa, de burgemeester of door de juf of meester. En de kinderen…….. ze zitten helemaal in het verhaal.

Voorlezen. Gewoon doen.

Sjaak van Moorsel is leerkracht op de Uilenspiegel in Boekel

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief