Plastic geld
10 januari 2024
Op de kerstmarkt van basisschool de Uilenspiegel krijgt Giel een briljant idee. Betrokkenheid en engagement zoals je je dat wenst zijn het gevolg. Leerkracht Sjaak van Moorsel doet verslag.
Als school zetten we ons in voor War Child tijdens de kersperiode. In de groepen 7/8 organiseren de kinderen een kerstmarkt.Ouders en opa’s en oma’s worden uitgenodigd.
Het is dinsdagmiddag, de markt begint. De bezoekers druppelen binnen. Ook de andere groepen van onze school mogen komen kijken. Zo ook de groep 3/4 van Giel.
Giel heeft een prachtig plan. Hij haalt het plastic geld uit de rekenkast. ‘Ieder kind van de klas krijgt van mij een muntje van vijftig cent’, zegt Giel. Met dat muntje kunnen ze naar de kerstmarkt gaan.
En dan ontstaat er iets. De kinderen gaan ‘aan’. Koekjes kosten twintig cent. Maar ze hebben allemaal een muntje van vijftig. Zonde om een muntje van vijftig in te zetten voor iets wat maar twintig cent kost.
Ze lopen terug naar hun klas. Giel krijgt nu de rol van bankier. De vijftig cent wordt omgewisseld in muntjes van twintig en tien. Sommige kinderen willen iets groters kopen. Iets van een euro. 'Zullen we dit dan samen kopen?’, hoor ik een kind zeggen.
De kinderen van groep 3/4 zijn mega betrokken. Door de actie van Giel is het niet alleen kijken maar ook echt deelnemen aan de markt. En het is ook leren om keuzes te maken. Kies ik voor dit, of juist voor dat andere. Alles kan niet.
Giel, echt een top idee. Jij elf euro armer, maar de kinderen een prachtige ervaring rijker. En de markt van de groepen 7/8, die leverde in totaal meer dan vierhonderd euro op voor War Child.
Sjaak van Moorsel is leerkracht op de Uilenspiegel in Boekel.
Reacties