Pijn is een emotie
10 april 2024
De leerlingen van Bart Heeling hebben veel meegemaakt in hun nog zo ontzettend jonge leven. Het maakt hen wijzer dan ze zouden moeten zijn op deze leeftijd. Dat geldt ook voor Luuk, die Bart terloops uitlegt hoe hij pijn uitschakelt.
‘Hoe gaat het, meester?’
Op zwarte klompjes en met de kin omhoog loopt Luuk m'n lokaal binnen. Hij is de eerste vandaag. In januari is hij gestart in onze SO+ klas.
‘Op zich wel goed, maar een beetje last onderin m'n rug. Leeftijd hè.’
‘Oh, heeft niks met leeftijd te maken! Ik heb ook last van m'n rug. Heb gisteren tegels gesjouwd.’
Zo'n stem klinkt meteen wat stoer, serieus zelfs en hij gaat verder: ‘Pijn kan je uitschakelen, pijn is een emotie. En verdriet ook.’
Al mijn leerlingen hebben veel meegemaakt, in hun nog zo ontzettend jonge leven. Het maakt hen wijzer dan ze zouden moeten zijn op deze leeftijd. Het enige wat ik op zulke momenten kan doen, is het kind serieus nemen, erkennen en op gelijke hoogte verder gaan.
‘Hoe doe je dat dan, Luuk?’
‘Nou, gewoon. Eerst voel je de pijn en dan denk je 'Auw! Zeer, zeer!' Maar direct daarna denk je aan die woorden, dat pijn een emotie is en dat je het kunt uitschakelen. Probeer het maar.’
‘Dat ga ik doen.’
‘En heb je al koffie, meester?’
Nog voordat ik antwoord kan geven, heeft hij m'n kopje al van m'n bureau gepakt en loopt naar het keukentje dat pal naast m'n lokaal zit.
‘Bonenkoffie sterkte drie toch?’
De kansgerichte, relativerende en optimistische houding die kinderen soms hebben. Mijn rug voel ik niet meer...
Foto is geplaatst met Lisa’s toestemming en dit blog is met toestemming overgenomen van de LinkedIn-pagina van Bart Heeling
Bart Heeling heeft in 2011 een master special educational needs als gedragsspecialist afgerond en werkt sinds enkele jaren als leerkracht in het speciaal onderwijs cluster 4.
Reacties