Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

'Paniek in de ogen van mijn dochter, het gaat wel erg snel allemaal'

8 oktober 2017

Het schooljaar is begonnen. Vol energie storten leraren en kinderen zich op hun nieuwe groep en op het werk dat gedaan moet worden. ‘Mijn dochter moest nog acclimatiseren en kon de overweldigende start van de juf nog niet aan’, schrijft Sacha Grootenboer in deze bijdrage. Ze reflecteert op wat ze hoort en ziet en geeft haar dochter een tip mee. 'Zo gaat het morgen al beter, wedden?'

2015-09-Life-of-Pix-free-stock-photos-pyrenees-river-feet-lababineauSinds school weer is begonnen is het stil 's morgens op de stranden, in het bos, in speeltuinen, parken en op straat. Het gekwebbel van spelende kinderen is weer verplaatst naar de late middaguren en de vroege avond. Ook ik kan weer rustig tijdens de schooluren mijn werk doen. In deze zomervakantie groeide mijn dochter van 9 jaar drie centimeter, werden haar schoenen een maat te klein en hoorde ik haar wijsheid in haar communicatie met de dag groeien. Een vakantie in het buitenland, zeilen en heel veel buitenspelen, boeken lezen en knutselen, liet haar vanzelf groeien.

De eerste dag in groep 7 kwam ze huilend thuis. Ze keek een beetje paniekerig uit haar grote ogen. Iets dat ik van haar niet gewend ben. Bij navraag, bleek dat ze vond dat het allemaal wel heel erg moeilijk was, dat het met de dag moeilijker zou worden en meer werk en dat ze het vast allemaal niet afkreeg. En ook vond ze dat alles wel 'HEEEÉL ERRUG' snel ging. De juf was met frisse moed begonnen. Mijn dochter moest nog acclimatiseren en kon de overweldigende start van de juf nog niet aan.

Als ik er naar luister bekruipt mij toch een weemoedig gevoel. De gestelde doelen in het onderwijs leggen een stressvolle druk op veel leerkrachten. De vooruitzichten van hoeveelheden werk die af moeten, de toetsen en testen en andere schoolse zaken, maken dat de frisse start na een zomervakantie uitmondt in een overweldigende start die kinderen het gevoel kunnen geven dat ze zonder hulp een berg moeten beklimmen.

Ik liet mijn dochter alles vertellen en heerlijk uithuilen, waarna ik zei: 'Zo, en nu ga jij lekker doen waar jij zin in hebt. Elke dag doe je wat er op je pad komt en geen dag denk je aan wat er gaat komen. Zo gaat het morgen al beter...wedden?'

De volgende dag was nog even lastig, maar op vrijdag kwam ze thuis 'Pfff ik heb het op het nippertje af gekregen. Weet jij trouwens hoeveel 1/8 + 1/8 ste is?

...een kwart taart...!'

Sacha Grootenboer is oprichtster en eigenaresse van Op Zijn Plek. Regelmatig schrijft zij columns op haar website

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief