Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Ouders & school op de middelbare school

29 juni 2018

Op de basisschool ben je als ouders vanaf het begin al nauw betrokken bij veel zaken. Bij schoolreisjes, lokalen versieren voor Sinterklaas en kerst en andere evenementen en voorstellingen wordt er veel gebruik gemaakt van de hulp van ouders. Op één of andere manier houdt dat voor ouders vrijwel op wanneer hun kind naar de middelbare school gaat. Roelant Wijngaards docent op het Montessori College Nijmegen, is vanaf volgend schooljaar coach op het Agora-initiatief binnen zijn school en schrijft over het "community gevoel" dat hij daar teweeg wil brengen.  

Vaak blijft het contact ouders beperkt tot informatie- en ouderavonden op het voortgezet onderwijs. Nogal een overgang voor ouders lijkt me. En vooral ook vreemd. Gelukkig heb ik de afgelopen jaren wel steeds meer voorbeelden in de goede richting gezien. Zo zijn er bijvoorbeeld beroependagen waar ouders wat over hun beroep kunnen vertellen en waren deze week ouders nog welkom bij een heuse vakantiebeurs, georganiseerd door leerlingen. Ouders worden steeds vaker uitgenodigd om onderzoeken of presentaties bij te wonen van hun kind. Ook hebben wij al jaren een ouder-leerlingwisseldag bij ons op school. De bedoeling is dat ouders en leerlingen samen overleggen wie er welk les bezoekt. Een mooie manier voor ouders om weer terug in de schoolbanken te zitten en mee te maken hoe het onderwijs er tegenwoordig uitziet, krijgen we meermaals terug van ouders. Daarnaast is er DE Onderwijsbeweging waar leerlingen, personeel en ouders samen over onderwijs(verbeteringen) praten.

Enkele jaren geleden behoorde ik tot een select gezelschap van onze school dat Essential Schools in New York en Boston mocht bezoeken. De school die het meeste indruk op mij maakte, was de Francis W. Parker Charter Essential School in Devens, Massachusetts. De sfeer en het gebouw straalden een soort gemoedelijkheid uit. Oudere leerlingen hielpen jongere leerlingen tijdens de lessen. En de lessen waren zeker niet saai en traditioneel. Leerlingen kregen geen cijfers maar een waardering waaruit duidelijk werd dat ze het heel goed gedaan hadden, dat ze nog enkele aanpassingen moesten doen of dat er nog genoeg ruimte voor verbetering was.

Docenten waren erg energiek en straalden plezier uit. Ook kregen leerlingen veel verantwoordelijkheden. Er waren geen regels, maar ongewenst gedrag werd bespreekbaar gemaakt. Bovendien hadden alle leerlingen bij toerbeurt een andere rol in de klas. 

Tijdens datzelfde bezoek hadden we ook de mogelijkheid om leerlingen en ouders te spreken en te bevragen. Net als de leerlingen waren de ouders erg bevlogen en enthousiast. Ze waren vol lof over de school en gaven aan echt bij de gemeenschap te horen. Er heerste een echt ‘Community-gevoel’.

Dit speciale gevoel willen we bij onze Agora gemeenschap ook teweegbrengen. Na een stage van twee dagen op Agora in Roermond hebben we leerlingen en ouders van onze nieuwe groep uitgenodigd voor kennismakingsgesprekken. Het was voor de coaches Sanne, Tom en mij geweldig om de leerlingen, maar ook de ouders beter te leren kennen, voordat we echt van start gaan. We vroegen onze leerlingen waarom ze voor Agora gekozen hebben en wat ze er van verwachten. We waren ook benieuwd hoe ze hun basisschooltijd ervaren. Ook wilden we ze beter leren kennen en vroegen we naar hobby’s, interesses en huisdieren. Alle interessante dingen hebben we verzameld in een groot databestand.

Niet alleen waren we geïnteresseerd in de leerlingen, maar ook in hun ouders. Bij Agora hebben ouders een belangrijke rol. De driehoek tussen leerling – ouders en school wordt altijd benoemd en die is ook essentieel. Niet alleen getuigt het van lef dat ouders de keuze voor Agora hebben gemaakt (of hebben ondersteund). De steun van en samenwerking met ouders is erg belangrijk. Wanneer er contact nodig is, moet daar geen tijd over heengaan. Maar verder hebben ouders ook een rol binnen de gemeenschap. Zo kunnen ze meegaan op uitstapjes, meehelpen door een inspiratiesessie of workshop te geven over hun beroep of interesses, deel uitmaken van een ouderpanel, leerlingen helpen bij een challenge (wanneer dit hun interesse, vakgebied of netwerk raakt) of door aanwezig te zijn of een rol te hebben tijdens een community avond. Vandaar ook dat we de beroepen, hobby’s en interesses van ouders genoteerd hebben.

Voor alle leerlingen was er twee weken geleden een kennismakingsmiddag. Zo ook voor de Agora groep. Het stond vooral in het teken van kennismaken met elkaar. Het tweede gedeelte bestond uit een korte alcoholvrije borrel waarbij ook ouders welkom waren. Zo konden ze mooi kennismaken met elkaar, de leerlingen en de coaches en school. We zouden graag zien dat de rol van ouders niet beperkt blijft tot toehoorder, maar dat ze ook echt een bijdrage kunnen leveren aan het leren van de gehele Agora groep!

Maar niet alleen de hulp van ouders is welkom. Iedereen is welkom om op wat voor manier ook een bijdrage te leveren aan ons onderwijs. Het kan zijn door een inspiratiesessie of workshop te geven over iets interessants of een beroep. We staan open voor alle hulp, initiatieven en ideeën. Schroom dan niet om contact op te nemen of om van gedachten te wisselen. Het leren van de leerlingen houdt natuurlijk niet op binnen de schoolmuren. De wereld is onze school!

Roelant Wijngaards is coach op MC Nijmegen Agora.

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief