Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Op Nieuweschool doen ze het echt anders: 'Onderwijs heeft een groter doel: het maken van een mooie maatschappij, waarin iedereen mee kan doen.'

2 april 2019

Op basisschool Nieuweschool in het Limburgse Panningen zien ze onderwijs als een werkwoord. Iets waar ze continu aan blijven werken. En daarom staan niet de regels en beleidsplannen centraal, maar de behoeftes van leerlingen en kwaliteiten van leerkrachten. Voor schoolleider Johan van den Beucken is dit niet meer dan logisch. 'De relatie tussen leerkracht en leerling bepaalt wat we doen op school en hoe we dat doen.' Dit is een artikel van Rozemarijn Weyers van MaatschapWij, plus een videoportret, dat in samenwerking met NIVOZ tot stand kwam.

Op NIVOZ-platform hetkind vind je meer schoolportretten en video's. Klik hier


Bij Nieuweschool - dat vorige week zelfs de tweejaarlijkse Nationale Onderwijsprijs voor basisscholen mocht ophalen in Leiden - geloven ze dat als een kind met plezier naar school gaat, het ook dingen zal gaan leren. Hun visie is dan ook: plezier + ontwikkeling = resultaat. 'Het is een simpele visie,' vertelt Johan. 'En zo hoort het ook in het onderwijs. Ik ben niet van de beleidsplannen en protocollen, ik kijk naar wat werkt. Als school kun je je vastzetten in de regels. En dus moet je met z’n allen bedenken: wat vinden wij als school belangrijk?'

Behoeftes en kwaliteiten
En in dit geval is dat de relatie tussen leerkracht en leerling. 'Dat bepaalt wat we doen op school en hoe we dat doen,' vertelt Johan. 'En niet al die regels die worden voorgeschreven. Want voor je het weet, gaat het alleen nog maar om het naleven daarvan.' In plaats daarvan blijft het team van Nieuweschool continu nadenken en ontwikkelen hoe ze het onderwijs vormgeven. Want iedere leerling en klas is immers anders.

Een goed team is de sleutel tot succes. We staan voor elkaar klaar en blijven in gesprek over goed onderwijs.

Zo kijken ze ieder jaar welke groep leerlingen in welk lokaal komt te zitten en welke leerkracht daar het beste bij past. Want scholen die al jaren hetzelfde georganiseerd zijn en waar leerkrachten elk jaar hetzelfde programma draaien, dat werkt niet (meer). Ook wordt het administratieve werk en vergaderen tot het minimum beperkt, waardoor alle beschikbare tijd en geld naar het onderwijs gaat.

Een school voor iedereen
Op Nieuweschool is iedereen welkom. Ook kinderen die voorheen naar speciaal onderwijs gingen en elke dag met een bus gehaald en gebracht werden. “Het is belangrijk dat deze kinderen naar school kunnen in de buurt waar ze wonen, zodat ze hier vrienden kunnen maken en onderdeel worden van een sociaal netwerk. Onderwijs gaat niet alleen om taal, rekenen en lezen. Het heeft een groter doel: het maken van een mooie maatschappij, waarin iedereen mee kan doen.”

Zo zitten er in de klassen heel wat kinderen die op andere scholen gediagnosticeerd zouden zijn met autisme, ADHD of PDD-NOS. “Stickers plakken op kinderen, daar vinden wij niks aan. Als een kind veel beweging nodig heeft kun je daar wel een ADHD-sticker op plakken, maar daar heb je niets aan. Dan heb je nog steeds dezelfde leerling, alleen nu met een ADHD-sticker. Wij kijken naar de ondersteuningsbehoefte van ieder kind en dat brengen we in de praktijk. Zo kan ieder kind zich ontwikkelen.”

Diagnosticeren moet je zo laat mogelijk doen. Als alles al is geprobeerd.

Onderwijs als werkwoord
Onderwijs valt of staat met goede leerkrachten, vindt Johan. Neem het voorbeeld van thuiszitters. 'De minister heeft onlangs iemand aangesteld die het aantal thuiszitters moet gaan verminderen. Dat is hetzelfde als je zegt: een voetbalteam presteert niet, dus gaan we een extra directeur facilitaire zaken benoemen. Daar worden de spelers op het veld niet beter van. De kracht van goed onderwijs, waarin er plaats is voor iedereen, zit hem in de vakmensen die de ruimte hebben om maakwerk te bieden en elke dag weer met energie voor de klas te staan.'

Het onderwijs op Nieuweschool bijzonder en innovatief? Volgens Johan valt het wel mee. 'Hoe wij georganiseerd zijn en hoe wij het onderwijs vormgeven is voortdurend in verandering. Werkt het niet meer, dan gaan we wat anders doen. En dat is volstrekt logisch, behalve in het onderwijs. Daar heerst het idee: zo hebben we het altijd gedaan, dus zo blijven we het doen. Nee, je moet dingen veranderen. Dan werkt het weer, krijg je energie en wordt het leven een stukje leuker.'

Benieuwd naar het verhaal van Johan en Nieuweschool?
Bekijk het videoportret hieronder.

Tekst is van Rozemarijn Weyers. Video van Jeppe van Pruissen & Rozemarijn Weyers. MaatschapWij is een inspiratieplatform voor en socialer en duurzamer Nederland. We zetten change makers, actieve burgers, rebelse ambtenaren en betekenisvolle ondernemers in de spotlights. Om heel Nederland te laten zien dat je nooit te klein bent om impact te maken. Dat het wél kan. En dat het al gebeurt.

Deze video is in samenwerking gemaakt met NIVOZ, het Nederlands Instituut voor Onderwijs en Opvoedingszaken.

 

Eerdere videoportretten MaatschapWij

Eerder maakte MaatschapWij al videoportretten van Ronald Heidanus (Education on Tour) en van Sara Steyn (IKC Laterna Magica, Amsterdam.

 

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief