Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Obama's leap of faith

19 november 2020

Dinsdag 17 november interviewde Tommy Wieringa Barack Obama naar aanleiding van het eerste deel van zijn pasverschenen biografie 'A promised land'. Veel mensen zullen het gezien hebben, want Obama is een figuur van wie we een hoopvol verhaal verwachten. Lector Hester Ijsseling haalt er een passage uit die bij haar resoneert.

Aan het eind van het gesprek zei hij: 'Iets zegt me dat er in ons iets is dat ons helpt het goede van het kwade te onderscheiden.'

Hij zei: 'Ik kan dat niet bewijzen, dat is bijna een 'leap of faith', maar het is waarnaar ik leef en waarnaar ik handel.'

In mijn onderzoekswerk heb ik het over bezieling en over 'luisteren naar je hart'. Daarmee probeer ik net zoiets tot uitdrukking te brengen. Volgens mij is er in ons iets dat resoneert met de mensen en dingen die op ons pad komen, een snaar die soms geraakt wordt. Iets dat ons aanspreekt en ons een richting suggereert: ga die kant maar op.

Wetenschappelijk is zoiets niet aan te tonen, je kunt het niet verklaren of voorspellen of in kaart brengen. Maar er zijn nu eenmaal dingen waar de wetenschap niets over kan zeggen, die toch van betekenis zijn voor ons mensen. Die probeer ik te beschrijven. 

Om de stem van het hart als gids te beluisteren, en te geloven dat dat iets van waarde is, dat vraagt om een 'leap of faith', een sprong van vertrouwen. De ondertitelaar van het interview met Obama maakte van Obama's leap of faith: 'speculaties', maar dat is iets heel anders.

Een leap of faith, dat is, dat je een sprong waagt, om ook al heb je geen garanties of bewijzen, erop te vertrouwen dat het zo is en daar je leven naar in te richten en je in je handel en wandel door te laten leiden. Dat je hart je ingeeft wat je te doen staat.

Maar inderdaad, dat vraagt om een grote sprong over een diepe afgrond. Een afgrond van rationalisaties en cynisme. En je weet nooit of je de andere kant zult halen. Dat blijft elke keer weer een waagstuk. Een prachtig risico.

P.S. Misschien denk je, maar dat is irrationeel - hoe kan een onderzoeker zich met zoiets bezighouden? 

Versta me goed, ik ben een groot voorstander van integer en zorgvuldig denken en ik vind het heel belangrijk dat als je iets beweert, je steeds zo goed en navolgbaar mogelijk probeert te onderbouwen wat je zegt. Maar ik denk ook dat de uiterste consequentie van het rationele denken is, dat je tot de conclusie moet komen dat de ratio niet alles kan vatten wat zich in de ervaring aandient. Dus dat je, uit een verlangen recht te doen aan de ervaring, geen andere keus hebt dan de sprong te wagen voorbij het bewijsbare, verklaarbare, voorspelbare waar de wetenschap zich toe beperkt. Een 'leap of faith'.

Bekijk hier het hele gesprek tussen Wieringa en Obama
 

Hester IJsseling lector ‘Professionaliseren met hart en ziel, samen leren en samenleven in een wereldstad’.

Reacties

3
Login of vul uw e-mailadres in.


Evert Bisschop Boele
3 jaar en 4 maanden geleden

Hester, ongetwijfeld ten overvloede, maar in 'Resonanz' probeert Hartmut Rosa het idee van resonantie - en de consequenties van een gebrek aan aandacht daarvoor in het dominante discours van onze samenleving - rationeel te funderen. Ik vind dat het hem goed lukt daarover in dat boek een plausibel verhaal te vertellen. Daarmee wordt het allemaal wat minder een 'leap of faith' - waarbij ik overigens met jou vind dat, ook voor geleerden zoals jij, zo'n 'leap of faith' uiteindelijk onvermijdelijk is. Rosa spreekt ook over een 'Resonanz-Pädagogik'; op dat gebied lijkt me nog voldoende (denk)werk te doen. Fijn dat jij dat op je neemt!

Login of vul uw e-mailadres in.



Hester IJsseling
3 jaar en 4 maanden geleden

Dankjewel Evert, dat werk doe ik met liefde. Met grote gretigheid heb ik het dikke boek Resonanz van Rosa doorgespit op zoek naar iets van mijn gading maar eerlijk gezegd vond ik dat hij het thema nogal plat slaat met zijn analyses en typologieën. Fijn voor wie meer van rationele onderbouwing houdt, maar voor een fenomenoloog te mager. Wat onverlet laat dat resonans een schitterend woord is dat ons veel te zeggen heeft. Jammer dat Groningen ineens zo ver weg is in coronatijd. Ik kom graag nog eens langs in betere tijden!

Login of vul uw e-mailadres in.



Evert Bisschop Boele
3 jaar en 4 maanden geleden

Ja. Ik praat dan graag verder over resonans, en Resonanz. En over de vraag wat de verhouding tussen fenomenologie en rationaliteit is...

Login of vul uw e-mailadres in.


Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief