Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Niets is zo leidend voor een goede school als een goede missie en visie

10 februari 2020

Niets is zo leidend voor een goede school als een goede missie en visie. Een heldere zorgparagraaf in het schoolplan, een goede Interne Begeleider, een inspirerende directeur? Het helpt allemaal mee natuurlijk, maar een helder statement over de pedagogische en maatschappelijke waarden waar een team voor staat is het krachtigste middel van een schoolteam om te laten zien wie zij zijn. Voor zichzelf en voor hun leerlingen. Rikie van Blijswijk, redacteur bij hetkind, laat zien hoe sommige scholen die zij tegenkwam dit 'voorleven'.

Meerdere scholen zijn bezig om hun schoolplan te actualiseren. Veel van die plannen heb ik de afgelopen jaren voorbij zien komen. De heldere en basale teksten spreken mij daarin het meest aan. Ze geven zonder omhaal aan waar het de medewerkers van een school om gaat. Nog krachtiger wordt het als er een directe relatie wordt gelegd in het schoolplan tussen ‘Waartoe zijn we hier als school?’ en ‘Waarom doen we wat we doen voor en met onze leerlingen?’.

Elk jaar in oktober organiseer ik studiereizen naar The Essential Schools in Boston en New York. Het valt de deelnemers van deze reizen altijd onmiddellijk op dat iedere leraar uit de schoolteams op de Essential Schools met dezelfde woorden lijkt te spreken; dat er overeenstemming is over waarom iedereen elke ochtend uit zijn bed komt om op school het verschil te maken voor hun leerlingen.

Bekijk in deze pdf hoe deze twee scholen hun missie en visie beschrijven (Engels)

Een gedragen missie en visie
De activiteiten, de lessen, de projecten en thema’s worden vanuit dezelfde waarden, dezelfde wensen en verwachtingen ten aanzien van de toekomst van de leerlingen in beide scholen door de leraren zelf ontworpen. Daarnaar gevraagd verwijzen de leraren niet alleen naar het document dat missie en visie heet… ze citeren eruit. Ze dragen die missie als het ware elke dag met hen mee het lokaal binnen. Ook leerlingen spreken de taal van de filosofie van de school wanneer je ze vragen stelt over het waartoe van wat ze elke dag doen en ervaren op de school. 

Meer weten over deze scholen?
Bekijk de websites van Mission Hill en van the Neighborhood school.
Je kunt ook een mail sturen naar Rikie van Blijswijk. Voor de agenda nog een SAVE THE DATE : op 8 april 2020 in de middag is er een conferentie met leraren van de Mission Hill school, die naar het Brabantse Oss komen. Belangstellenden sturen een mail naar Rikie van Blijswijk.

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties op uw reactie


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief