Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Met de kleuters op kamp

18 september 2019

Op de Uilenspiegel, de school waar Sjaak van Moorsel werkt, gaan ze met alle groepen op kamp. De kleuters zijn dit jaar weer als eerste aan de beurt: wat een feest is dat!
Lang voordat ze echt op kamp gaan, begint het bij de juffen al te kriebelen. Er wordt een thema gekozen en een sprookje geschreven. Ouders geven zich op om het kamp mee te organiseren. Ook bij ouders ontstaat groot enthousiasme en de meest fantastische ideeën ontstaan. Sjaak neemt je mee in het sprookje van een juf.

‘Lang geleden in het dorpje Spiegeluil was er eens een tovenaar. Deze tovenaar, Tijl, wil heel graag een eigen sprookje toveren, maar er gaat iets mis... Hij tovert met zijn prachtige amulet drie poppen: een prins, een prinses en een boswachter!
Tovenaar Tijl komt in groep 1 -2 op de Uilenspiegel langs om te vragen of de kinderen kunnen helpen. Nou, dat willen de kinderen wel! De amulet wordt goed bewaakt! Tijdens een sprookjesachtige nacht wordt de amulet door het onweer geraakt en komen de poppen tot leven.. maar waar ze nu zijn?’

De kinderen van groep 1/2 speuren de hele school af, op zoek naar de tot leven gekomen poppen: ‘Juf, die mannen die op de speelplaats aan het werk zijn, kunnen dat de prins en de boswachter zijn?’

Maar deze mannen waren graszoden op de nieuwe speelplaats aan het leggen.. dus helaas.

‘Juf, er ligt hier een beker, misschien wel van de prins!’

Alles wordt onder de loep genomen…
De kleuterklassen worden omgetoverd tot kasteel en tot het huis van tovenaar Tijl.

De volgende dag komen de prins, de prinses en de boswachter op school. Ze zijn heel blij, maar willen zo graag naar hun sprookje. Ze zijn op zoek naar het sprookje Kampilia. De boswachter doet een beetje geheimzinnig en vraagt naar de amulet. Die wordt natuurlijk niet gegeven. Maar laten wij met de kleuters nou net op kamp gaan naar… Kampilia!

Zondagavond staat er een grote groep ouders klaar om de kampeerboerderij om te toveren tot een sprookje…  Buiten wordt een enorm prinsessenbed gebouwd en binnen worden alle bedjes klaargemaakt voor onze kleine dappere ridders, prinsjes en prinsessen.

Maandag komen de kinderen aan in het mooiste sprookje dat ze ooit hebben gezien. Het verhaal van tovenaar Tijl, de prins, prinses en de boswachter gaat verder. We beleven spannende, grappige en fantastische avonturen op het kamp. De personages houden het sprookje springlevend. De geweldige kookstaf, bestaande uit ouders, zorgt dat wij niets te kort komen. Na ons schoonheidsslaapje worden de papa’s en mama’s die zijn blijven slapen niet wakker gekust door de prins. maar wakker geschud door onze kussens.  Tijd voor nog een ochtend nieuwe avonturen.

Deze ochtend wordt er van alles bedacht en gemaakt door de kinderen. Er worden toverdrankjes bereid, toverkoekjes gemaakt, een uitnodiging wordt geschreven, toverstafjes worden gemaakt.  Kortom, weer een dag uit het mooiste sprookje dat er bestaat!

’s Middags nadert het einde van het sprookje op kamp. De dappere ridders, prinsjes en prinsessen worden dan opgehaald. Zou de betovering dan gelukt zijn?

Wanneer alle papa’s en mama’s er zijn om het sprookje mee uit te blazen, wordt het laatste stuk van het sprookje gespeeld. Ademloos bewonderen onze kleine dappere kleuters het slot.

Ze zitten helemaal in het verhaal!
Ze leven in het sprookje.
Ze zijn het sprookje.

Het is nog even spannend of het goed afloopt, maar gelukkig heeft ook dit sprookje een goed einde. En ze leefden nog lang en gelukkig!

De dag na het kamp mogen ze thuis lekker uitrusten.  En donderdag op school… toveren we nog lekker even door.  Konden we ons nog maar even terug toveren naar het kamp want:

‘Hokus pokus wat was het fijn, het zou toch maar je werk zijn…!’

De voorbereiding kost tijd, maar levert ook energie op. Energie en voorpret. Tijdens het kamp genieten we hiervan. Drie dagen lang.

De groepen ¾ en 4/5 krijgen hier ook de kans om zich meer en meer te vormen. Juist daarom is het ook zo mooi om dit kamp in het begin van het schooljaar te houden.

Wanneer we vanuit betrokkenheid samen optrekken ontstaat er geen energielek.
Werken en leren geeft dan energie.
Tijdloos wordt er gespeeld.
Tijdloos wordt er gewerkt.

Sjaak van Moorsel is leerkracht op de Uilenspiegel in Boekel.

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties op uw reactie


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief