Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Luc Stevens: ‘Wat is onderwijs in zijn diepste kern? Een leraar, de kinderen, hun relatie.’

10 december 2017

‘Als je onderwijs terugbrengt tot de kern, houd je de leraar en zijn of haar leerlingen over’, zegt Luc Stevens. Hij denkt terug aan zijn favoriete leraar, een man die het klassieke bildungsideaal belichaamde: ‘Hij verlangde inspanning van ons en toonde zichzelf. Hij had volledige beheersing van zijn vak, maar wat vooral imponeerde was zijn enthousiasme, zijn levendigheid.’ Luc over bevlogenheid in het onderwijs.

Luc Stevens: "Als je onderwijs terugbrengt tot de kern, houd je de leraar en zijn of haar leerlingen over. Dat is onderwijs: de relatie tussen die twee en wat er in die relatie gebeurt, wordt gedeeld, wordt overgebracht. Een leraar is geen leraar zonder zijn leerlingen en andersom." (uit: magazine thema ‘Passend onderwijs’)

‘Bij het onderwijs dat ik zelf genoten heb, denk ik meteen aan mijn leraar Grieks. Hij stond nooit voor de klas, maar liep altijd. Een beweeglijke man, die radicaal kon zijn in zijn maatregelen als het ging om gebrek aan aandacht voor zijn inspanningen. Hij verlangde van ons inspanning en hij toonde zichzelf zichtbaar. Hij belichaamde het klassieke bildungsideaal.

Die cultuur van lesgeven is een beetje verdwenen, maar het principe van de verbondenheid rond een thema waarbij de leraar de permanente inspiratiebron is en alle leerlingen het gevoel hebben dat ze erbij horen – die figuur bestaat natuurlijk nog steeds. Iemand die onuitputtelijk is als bron. Iemand die de interesse wekt en vasthoudt.

Deze leraar had een vanzelfsprekend gezag dat mede gelegitimeerd werd vanuit zijn deskundigheid: hij las vloeiend Grieks en Latijn en kon van het Nederlands naar het Grieks vertalen. Hij had volledige beheersing van zijn vak. Maar wat vooral imponeerde was zijn enthousiasme, zijn levendigheid.

Deskundigheid is eigenlijk ook een te grote abstractie: het was vooral zijn liefde. Voor de taal, dat land, die cultuur. Hij kwam ook op het sportveld kijken als hij een vrij uurtje had. Weet je, het is het genoegen dat een leraar beleeft aan zijn of haar leerlingen. Als je dat hebt, kan je heel lang door in het vak.’
 

Bovenstaand artikel is het kalenderblad van 9 januari van de ISVW Bildungkalender 2018 – Luc Stevens’ bijdrage aan een jaar pedagogisch-didactische inspiratie.
 

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief