Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Korte film over het leven van Korczak en de actualiteit van zijn pedagogiek

11 juli 2019

Janusz Korczak (1878-1942) is één van de grootste pedagogen van de twintigste eeuw.  Hij heette eigenlijk Henryk Goldschmidt, maar publiceerde als Jood onder een Poolse naam. Hij is de grondlegger van de rechten van het kind. Zijn pedagogiek is uiterst actueel en van grote betekenis voor het huidge onderwijs en de opvoedingspraktijk. Voor grondlegger van het NIVOZ Luc Stevens is Korczak een grote inspiratiebron. De Nederlandse Janusz Korczak Stichting maakte een korte film over zijn leven én de actualiteit van zijn pedagogiek. Daarnaast zoekt de stichting nog één begeleidster voor het jaarlijkse kinderzomerkamp Nash Dom.

Korczak was kinderarts. Hij stichtte in 1912 een weeshuis, Dom Sierot, in Warschau. Hier realiseerde hij een plaats voor kinderen waar zij gerespecteerd werden en tot hun recht konden komen. Hij schreef vele boeken, zowel voor kinderen als voor volwassenen en verwerkte zijn dagelijkse ervaringen met de kinderen op een bijzondere manier. Niet voor niets wordt hij gezien als één van de belangrijkste grondleggers van de Rechten van het Kind. Op 6 augustus 1942 werd Korczak met 200 kinderen en hun begeleiders naarTreblinka getransporteerd. Ondanks de mogelijkheid om zelf een vrijgeleide te krijgen, bleef hij zijn kinderen trouw en ging met hen naar de gaskamers. 

Janusz Korczak Stichting
In 1982 is de Janusz Korczak Stichting in Nederland opgericht. Zij stelt zich ten doel het verbreiden van de kennis van het leven en werk van Janusz Korczak (art. 2 Statuten) en daarmee de verspreiding van zijn gedachtegoed. Tevens wil de Janusz Korczak Stichting haar initiatieven en activiteiten richten op concretisering van Korczaks ideeën over opvoeding en de rechten van het kind in scholen, kinderopvang en jeugdzorg.

In opdracht van: Janusz Korczak Stichting. Idee en realisatie: CONCREET.media. Op verzoek is een versie met Engelse ondertiteling verkrijgbaar. Mail dan naar [email protected]

Begeleider gezocht voor het Nash Dom-kinderkamp 
Van 10 t/m 16 augustus organiseert de Stichting alweer voor de elfde keer een kinderkamp. Kinderen uit asielzoekerscentra, kinderen die opgroeien onder de armoedegrens en kinderen uit 'gewone' gezinnen hebben samen een onvergetelijke week.

De Stichting zoekt heel dringend nog één groepsleidster (ivm de groepssamenstelling bij voorkeur een vrouw)! Met zijn tweeën begeleid je één leeftijdsgroep van zeven kinderen tussen 6 en 17 jaar.

Kom deze unieke kampervaring naar het gedachtengoed van Janusz Korczak delen! Of wellicht ken je iemand die dit zou willen. Het kamp vindt plaats op een prachtige locatie in de buurt van Tilburg. Hiernaast is een foto te zien van het kamp van vorig jaar.

Voor meer informatie kun je bellen met: 

Lot Harteveld: 06 10 37 60 09  of Theo Cappon: 06 45 08 79 08

Meer informatie is ook te vinden op de website.

Artikelen over Korczak op de NIVOZ-website
Op de NIVOZ-website staan meerdere artikelen over Janusz Korczak:

Dit artikel is grotendeels overgenomen uit de nieuwsbrief van de Janusz Korczak Stichting.

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties op uw reactie


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief