Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

In het licht zetten

7 januari 2019

'Verbondenheid. Dat is het grootste goed op onze school. Verbonden zijn met elkaar.
Eén van de psychologische basisbehoeften is ook niet voor niets ‘relatie’. In de laatste weken van december wordt hier veel aandacht aan besteed. Ook op onze school. Goed om dit ook door te zetten in de rest van het jaar. Het maakt het leven zoveel fijner.

Er zijn voor elkaar.
Er zijn voor een ander.
Omdat iedereen het waard is.
Jij en ik.
Ook in de klas.'

Sjaak van Moorsel vertelt over de bijzondere plannen van zijn leerlingen om het leven van anderen een klein stukje mooier te maken.

“In het licht zetten”. Daar draait het om deze weken. Het is een donkere maandagochtend in december.  We staan met alle kinderen van onze school rondom de kerstboom. Enkele leerkrachten hangen een foto in boom. Achterop de foto staat geschreven hoe ze iemand in het licht gaan zetten. Iemand die het nodig heeft. Iemand die het verdient. En in de klassen gaan we in gesprek met de kinderen: Wie zou jij in het licht willen zetten? En kun je ook vertellen waarom?

Het levert mooie gesprekken op. Vooral de waarom ontroert. De kinderen in de klas gaan aan de slag. Ieder op zijn eigen manier. In groep 6/7 gaat het gesprek over oude eenzame mensen. Er worden plannen bedacht. En uitgevoerd. In een andere klas worden gedichtjes gemaakt. Gedichtjes voor mensen die ze liefhebben. De gedichtjes worden letterlijk in het licht gezet.

En nu, bijna twee weken later staan we weer bij de kerstboom. Een mooi muziekje op de achtergrond. Er hangen al veel foto’s in de kerstboom. Maar er komen er nog meer te hangen.

Gian is nu op vakantie in Gambia. Hij heeft kleren meegenomen. Daar in Gambia heeft hij deze kleren afgegeven. Voor kinderen die daar in een weeshuis wonen. Op een foto zien we dat de kleren in ontvangst worden genomen.

Sven en Cas gaan naar het zorgcentrum  Ze gaan voor de mensen daar D.J. –en. Wat zal dat een feest worden! Pelle komt ook naar voren. Hij wil zijn vrienden in het licht zetten. Zijn vrienden waarmee hij zo fijn kan spelen.

Vlinder zet haar hond in het licht. Nu kan het nog want de hond is erg ziek. En Sieta en Sara zorgen ervoor dat bejaarden fijn kerst kunnen vieren. Ze hebben hun kamers met kerstspulletjes versierd. En zo vertellen veel kinderen wie ze in het licht willen zetten.

Laten we dat in 2019 samen ook veel doen. Gewoon omdat iedereen dit fijn vindt. Omdat iedereen dit verdient.

Daarom.

Sjaak van Moorsel is leerkracht op de Uilenspiegel in Boekel.

Reacties

0
Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief