Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Het "Vrij Initiatief": kinderen brengen zelf hun ideeën in en regelen alles zelf

31 januari 2018

Elke week staat op OBS Uilenspiegel het vak “Vrij Initiatief” op het programma. In deze tijd mogen de kinderen zelf een plan bedenken waar ze aan gaan werken, en daarvoor moeten ze dan ook alles zelf regelen, het heft in handen nemen. Om het zo goed mogelijk te laten verlopen, bekijken ze met hun leerkracht van tevoren het plan, en kijken ze er achteraf samen ook weer op terug. Leerkracht Sjaak van Moorsel vertelt hoe dat er in de praktijk uitziet.

Op onze school staat elke week “Vrij Initiatief” op het programma. Dat is één van de werkvormen die kenmerkend zijn voor het Ervaringsgericht Onderwijs. Tijdens “Vrij Initiatief” mogen de kinderen zelf een plan, een initiatief, bedenken waar ze aan gaan werken. In mijn klas staat dit voor dinsdag op het programma. Een dag van tevoren moeten de kinderen het plan inbrengen, zodat ze gericht na kunnen denken over wat ze willen doen en wat ze eventueel nodig hebben voor dit initiatief. Wanneer een groepje kinderen bijvoorbeeld koekjes wil bakken, moeten ze wel weten wat ze daarvoor nodig hebben. Ook moeten ze zelf zorgen dat ze deze ingrediënten de volgende dag bij zich hebben. Daarnaast moeten ze ook bij andere groepen navragen of onze mobiele keuken nog niet bezet is. De kinderen zijn dus zelf verantwoordelijk voor de organisatie van hun “Vrij Initiatief”.

Voorafgaand aan het Vrij Initiatief kijken de kinderen met hun leerkracht naar  het plan. Zijn er dingen vergeten in het plan? Is het een goed initiatief? Na afloop kijken de kinderen vervolgens terug op hun Vrij Initiatief. Hoe is het gegaan? Wat ging goed? Wat ging niet zo goed? Hoe kwam dat? Wat zou ik volgende keer anders doen?

Lotus is samen met Mette heerlijke koekjes aan het maken. De moeder van Lotus helpt deze dag mee. Bij onze vaste keuken zijn Femm en Beau met een mixer in de weer. Wanneer de koekjes in de oven gaan, hebben de kinderen de tijd om samen de afwas te doen. Als de koekjes klaar zijn krijg ik er ook een. Om van te smullen, zo lekker zijn ze.

Juul en Roos hebben ervoor gekozen om een prentenboek te maken voor de kleuters. Ze willen mooie prenten tekenen met daarbij ook een kort verhaal. Vol overgave gaan ze aan de slag. Ze werken goed samen. Vol trots laten ze mij hun tekeningen zien. Wanneer hun prentenboek klaar is gaan ze aan de juf van groep 1/2 vragen wanneer ze het aan de kleuters mogen voordragen. Ik zie al kleuters met open mond en grote ogen naar de prachtige tekeningen kijken terwijl ze luisteren naar het verhaal. Wat zullen ze ervan smullen. Wat een betrokkenheid van leerlingen onderling, alle klassen, alle leeftijden!

Sjaak van Moorsel is leerkracht op de Uilenspiegel in Boekel.

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief