Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Het klinkverhaal werkt

8 oktober 2020

Het is al jaren geleden dat leerkracht Sjaak van Moorsel geïnspireerd werd door het "klinkverhaal": voordat je naar huis gaat en je de klink van de buitendeur vast hebt, moet je denken of je een goede dag hebt gehad. Is dit niet zo, dan moet je nadenken over waar dit door zou kunnen komen.' Het verhaal inspireert hem nu nog altijd, en inmiddels heeft hij het doorgegeven aan de ouders van de kinderen op school. En op het moment dat er kritiek lijkt te zijn op het schoolkamp dat georganiseerd is, komt dat ineens goed van pas.

Alweer flink wat jaartjes geleden was Marcel van Herpen mijn collega op Uilenspiegel. Tijdens een vergadering waren we in gesprek over hoe we er samen voor kunnen zorgen dat we fijn kunnen werken op onze school.

Marcel zei: ’Voordat je naar huis gaat en je de klink van de buitendeur vast hebt, moet je denken of je een goede dag hebt gehad. Is dit niet zo, dan moet je nadenken over waar dit door zou kunnen komen. Wanneer het komt omdat een collega iets heeft gezegd wat niet fijn is, waar je moeite mee hebt, wat je niet vindt kloppen, moet je de klink loslaten en naar de desbetreffende collega lopen. Waarschijnlijk is het binnen tien minuutjes opgelost. Het zit hem zo vaak in communicatie.’

Dit moment heb ik alle jaren daarna vastgehouden. Het helpt echt. Vaak hebben we elkaar verkeerd begrepen. Na vijf minuten praten fiets je daarna met een leeg hoofd naar huis. En omdat dit helpt, ben ik dit ook gaan doortrekken naar de ouders van de kinderen uit mijn klas. Tijdens de eerste klasseninformatieavond in de tweede week van het schooljaar vertel ik de ouders waar ik aan denk wanneer ik op het einde van de dag de klink van de deur vastpak. Ik geef aan dat mij dit helpt en vraag ook aan de ouders of zij dit ook zouden willen doen naar mij, naar onze groep.

Ik vraag de ouders dus om meteen even langs te komen wanneer hun iets dwars zit. Vaak is het dan nog klein en makkelijk oplosbaar. En dit helpt. Echt waar. Op verschillende momenten heb ik ouders even in de klas gehad die met een bepaalde gedachte rondliepen en door het "klinkverhaal" meteen aan de bel trokken.

‘Ik dacht: zou ik ermee naar Sjaak gaan? Jouw klinkverhaal trok mij over de streep’, hoor ik een ouder bij binnenkomst nog zeggen.

En vaak, echt heel vaak, komen we er dan snel uit. Het geeft ruimte in je hoofd. Het blijft niet in je hoofd zitten.

Dit schooljaar hebben wij een wat anders georganiseerd kamp, door alle coronaperikelen. We genieten van het kamp en hebben geprobeerd het zo goed mogelijk te organiseren. Aan het begin van de tweede dag hoor ik van mijn collega Juul dat er in de groepsapp van de ouders, waarin wij zelf niet zitten, gesproken is over het kamp en verbeterpunten. Dat is voor ons lastig. Wij staan hier altijd voor open, maar wanneer ouders niet bij ons komen, kunnen we hier ook niet aan werken. Omdat we de week daarvoor het klinkverhaal met de ouders hebben gedeeld, vinden wij dat we even moeten reageren.

Hoi allemaal,

 Wij zijn momenteel aan het genieten van een prachtig kamp op een toplocatie.
Een kamp dat mede mogelijk wordt gemaakt door fantastische ouders die alles uit de kast halen om er een geslaagd kamp van te maken.
Wij als leerkrachten doen hierbij ons best om alles zo goed mogelijk te organiseren. Wij genieten van de kinderen. Al twee dagen lang.

Vanmorgen hoorden we via via dat op de groepsapp van de ouders opmerkingen geplaatst zijn over het kamp.

Wij staan altijd open voor opmerkingen, tips en dergelijke, maar wanneer die via een groepsapp van ouders worden geplaatst bereiken die ons niet. Graag herinneren we jullie aan het klinkverhaal uit de presentatie over onze klassen.

Vind je iets, wil je iets zeggen,heb je een vraag over iets, kom dan naar ons toe. Dan kunnen we er iets mee. Dan hebben we iets aan een opmerking of tip. En dat voelt ons inziens voor alle partijen als transparant.

Omdat wij van transparantie houden, even dit berichtje. Zeg maar ons klinkverhaal vandaag. En nu weer snel genieten van het fantastisch mooie kamp.

Mede dank zij jullie. Alvast dank daar voor.

De volgende dag krijgen we van heel veel ouders te horen dat zij dit fijn vinden. Dat ze blij zijn met onze mail. Het geeft duidelijkheid. Wil je iets vertellen heb je een tip of vraag, kom dan naar ons.

Het klinkverhaal helpt. Dat vinden wij en dat vinden onze ouders ook. Ik zou zeggen: doen!

Sjaak van Moorsel is leerkracht op de Uilenspiegel in Boekel.

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief