Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Het belang van trots

10 september 2018

In de klas van Sjaak van Moorsel hebben de kinderen allemaal hun eigen “trotstafel”. Niet alleen Sjaak is trots op de kinderen, of de ouders die op de informatieavond komen en complimenten schrijven voor hun kinderen: hij hoopt vooral dat deze kinderen het schooljaar ingaan met trots op zichzelf.

Ons schooljaar zit alweer in de derde week. Een week van nieuwe klassen. Nieuwe kinderen. Een andere juf of meester. En voor ons dit jaar ook een nieuwe plek. Onze school is afgebroken en we zitten voor een jaar op een andere plek. Volgende jaar hopen we terug te keren op onze nieuwe school. In de vakantie hebben we geprobeerd van onze tijdelijke plek weer een thuis te maken. Een plek waar een kind zich prettig voelt. In deze derde week hebben we traditiegetrouw een klasseninformatieavond. Alle ouders worden uitgenodigd in de klassen en samen bespreken we het jaar dat voor ons ligt.

De kinderen hebben alweer twee weken gewerkt, gespeeld en geknutseld in de klas. In mijn klas mogen de kinderen van hun eigen tafel een “trotstafel” maken. De tafel mogen ze zelf inrichten: het is hún trotstafel. Alle kinderen gaan  snel aan de slag. De eerste contractbrief, een werkje waarop ze heel goed hun best hebben gedaan, een foto van de met Kapla gebouwde Oosterscheldedam, iedereen is druk in de weer. En ik zie de kinderen trots zijn op hun tafel. Hun trotstafel. Ik zie ze stralen.

Tijdens de avond praten we met de ouders over het voor ons liggende schooljaar. Ze mogen op memo’s complimentjes schrijven en op de trotstafel van hun kind leggen. Ik zie de ouders kijken, ik zie ze lezen, ik zie ze complimentjes schrijven. Complimentjes aan hun kind. En tijdens dat schrijven zie ik bewondering, trots op hun gezicht.

De volgende morgen druppelen de kinderen weer binnen. Hun trotstafel is er nog, maar nu met de complimentjes van papa en mama of de leerkracht. Vol trots lezen ze de complimentjes. Ze laten het ook lezen aan de andere kinderen.

Ik loop door de klas, geniet,  en neem me voor dit jaar goed te kijken of de kinderen trots zijn op zichzelf. Want hoe fijn is dat om met vertrouwen en geloof in jezelf aan de dag te beginnen.

Sjaak van Moorsel is leerkracht op de Uilenspiegel in Boekel.

Reacties

1
Login of vul uw e-mailadres in.


Coby ten Ham
4 jaar en 9 maanden geleden

Super leuk idee!

Login of vul uw e-mailadres in.


Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief