Goed terechtgekomen in de Schilderswijk
17 september 2018
In de aanloop naar de publieksprijs voor de beste Nederlandse Onderwijsfilm van 2018 presenteren wij in een reeks de zes genomineerde films. Rechts van dit bericht staat een link waarop gestemd kan worden op de favoriet. In deze vijfde aflevering: Goed terechtgekomen in de Schilderswijk, met Eric van 't Zelfde en gemaakt door Reber Dosky.
Eric van 't Zelfde inspireerde als klassenmentor kansarme leerlingen uit de Haagse Schilderswijk om hun dromen waar te maken. Na 20 jaar zoekt hij hen op. Welke dromen zijn uitgekomen en welke niet?
Eric van 't Zelfde begon als docent toen hij 22 werd. De leerlingen in zijn mentorklas in de Haagse Schilderswijk waren toen 13. Hij begeleidde hen totdat ze met een diploma het Johan de Witt College verlieten. Waar hij in die jaren niet kon wachten om de volgende dag weer
les te geven is Eric nu somber over het onderwijs, de maatschappij en de politiek. ‘Ik heb in real time meegemaakt hoe het beroep van leerkracht en docent kapot werd gemaakt.’
In KRO-NCRV 2Doc: Goed terechtgekomen in de Schilderswijk worden Erics oud-leerlingen opgezocht. We zien hoe zij nu als dertigers naar de medemens en de wereld kijken, en hoe het hen zelf vergaat. Wat kunnen we van hun ervaringen leren voor het onderwijs van vandaag?
Vragen aan regisseur Reber Dosky
In de serie DocTalks worden de regisseurs van spraakmakende documentaires de meest prangende vragen voorgelegd. In deze aflevering spreekt Chris Kijne met regisseur Reber Dosky over zijn documentaire.
Eric van 't Zelfde is een Nederlandse schoolrector op het Lyceum Oudehoven. Ook is hij bekend van het programma 'Dreamschool'. Hij schreef de boeken Superschool: Het succesverhaal van een bevlogen schooldirecteur en De wonderbaarlijke avonturen van Gijs en opa.
Reber Dosky is a regissieur en schrijver, bekend van Radio Kobanî (2016), Lokroep (2013) en Meryem (2017).
Reacties