Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Global Village

3 april 2018

'Iedereen doet dezelfde dingen, heeft dezelfde interesses en gaat zo hetzelfde handelen. Mensen gaan zich gedragen als een massa. En als je doet wat de massa doet, dan krijg je wat de massa krijgt.' Sterre Petra van 15 jaar reflecteert op het internet, de 'Global Village'. Maar wie is zij in die massa? Sterre schreef dit verhaal naar aanleiding van de Verhalencompetitie van Randstad Onderwijs.

Mijn wang wordt tegen het raam van de auto gedrukt wanneer we de afslag nemen. Al rossend en scheurend gaan we via het klaverblad de snelweg op. Mijn vader is niet bepaald iemand van het trage rijden. Ik zit geprakt tussen de verhuisdozen en vele andere spullen uit ons vorige huis.

Ach, het is maar voor even, denk ik voor de zoveelste keer wanneer de boel me opnieuw tegen het raam platdrukt. Het kleine beetje snelweg dat ik vanuit deze plek in de auto kan bekijken, gaat ons naar ons nieuwe thuis brengen. We verhuizen naar een zogenoemde ‘Global Village'. Het grote digitale netwerk heeft deze Villages laten ontstaan. We chatten, we appen, we luisteren dezelfde hitlijsten, we bekijken dezelfde filmpjes en we doen allemaal mee met de hypes die de wereld overvliegen. Nu zijn de Global Villages hype. Iedereen doet dezelfde dingen, heeft dezelfde interesses en gaat zo hetzelfde handelen. Mensen gaan zich gedragen als een massa. En als je doet wat de massa doet, dan krijg je wat de massa krijgt. Het is nu eenmaal niet anders; de Global Village is de hype dus daar trekt men massaal naartoe. En wij ook…

Ik besluit niet meer aan het ontstaan van die hypes te denken maar aan de dingen die ik achterlaat. Zoals mezelf. Ik laat mezelf achter. Ik word massa in een Global Village, alleen maar omdat ik daar ga wonen. En nu ik zo in de auto zit te zitten, terwijl ik kijk naar het voorbijgaande landschap begint het te knagen: tussen al die groepen mensen, al die personen en wervelende massa’s, wie ben ik dan eigenlijk?

Toen we vanochtend nog de dozen naar de auto tilden, stond ik hier helemaal niet bij stil. Ik vraag me af hoe het komt dat ik zo ver in dit denkproces gekomen ben. Mijn hoofd is uitgegroeid tot een complex bedrijf met verbindingen, vestigingen en multinationals die andere hersencompartimenten bezitten. In dat hele netwerk heb ik zojuist een weg ontdekt die ik nooit eerder ben ingeslagen. Een weg die mij die ene vraag stelt. Wie ben ik?

Een vraag die ik niet zo snel kan beantwoorden in de tijd dat we onderweg zijn naar de Global Village. Toch probeer ik op z’n minst iets te beantwoorden: ik ben Sterre. Dat is een goed begin, waarna dan het riedeltje volgt: ik houd van lezen en schrijven, van muziek luisteren en pianospelen, van katten en kunstschaatsen en van die luie pyjamadagen waarop niemand mij hoeft te zien.

Wat ben ik eigenlijk voor antwoord aan het geven? Wat maken al deze interesses nog uit wanneer ik in mijn nieuwe huis ben aangekomen? In de Global Village raak ik mezelf kwijt in de massa. Geen uniek persoon meer. En plotseling word ik bang van de razende snelheid waarmee mijn vader over de snelweg rost. We gaan veel te snel vooruit. Ik werp een blik op hem. De verhuisdozen drukken veel te zwaar op me. ‘Pap,’ zeg ik, ‘Laten we toch maar teruggaan…’

Met de vraag ‘Zal ik eens vertellen wie ik ben?’ wil Randstad met de verhalencompetitie #wordenwiejebent scholieren uitdagen en verwoorden hoe ze een antwoord hierop zouden formuleren. ‘Want als jij in staat bent om in deze snel veranderende maatschappij te vertellen wie je bent, waar je naartoe wilt en wat anderen daarin van jou kunnen verwachten, ga jij niet alleen kansen zien maar ben je ook beter in staat die te benutten’, zo schrijft Suzanne von der Dunk, directeur van Randstad Onderwijs.

In 2016, 2017 en ook dit jaar weer organiseert Randstad Onderwijs in samenwerking met VanDijk deze verhalencompetitie, bedoeld voor scholieren van 12-18 jaar van het vmbo, havo, vwo en mbo. Wij delen hier een aantal geselecteerde bijdragen uit het gebundelde boekje uit 2017.

Tot uiterlijk half maart 2018 kunnen nieuwe verhalen op www.verhalencompetitie.nl worden geupload door de docent. Van elke deelnemende klas (je mag met meerdere klassen meedoen) kiest de docent de drie beste verhalen. De docent stelt immers ook vast aan welke leerdoelen de leerlingen moeten voldoen. Uiteindelijk worden de beste verhalen geïllustreerd en gebundeld in een boekje. Van de gepubliceerde verhalen worden de drie beste auteurs uitgekozen door een speciale vakjury, zij zullen een professionele schrijfworkshop krijgen met hun klas.

Op woensdag 20 juni 2018 worden de geselecteerde auteurs verwacht voor de uitreiking op het hoofdkantoor van Randstad Nederland. Hier worden de winnaars bekend gemaakt.

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief