Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Over Nivoz

Sandra van Kolfschoten

onderwijskunst, organisatiekunde, mooi werk

Sandra van Kolfschoten, veertigplus, opereert vanuit haar bedijfsnaam Onderwijskunst. Ze is onderwijskundige, organisatie interventie specialist, matchmaker en innovatie adviseur. Serious Senior Shizzle. Zij werkt voor onderwijs, politie en (jeugd) zorg. De beroepsgroepen waar de mens het er het meest toe doet. HeartCore Business dus. 

Haar opdracht ligt vooral daar waar mensen uit het systeem vallen of het hele systeem uitvalt. Wegblijven van standaard structuren en systemen. Van kwaliteit en protocol. Van kaders en van moeten. Wat als we door de ogen van een ander naar ons en onze organisaties kijken. Iemand met een bijzonder perspectief op de zaak. Wat gebeurt er dan? Komen we dan verder in onze ontwikkeling? Of misschien juist dichterbij..

Behalve een kundig adviseur is Sandra ook een Kunstig Levensstrijder. Hoe houd je in tijden van angst en verdriet, ziekte en dood, in al het lelijks oog voor het schone. Hoe organiseer je dat? En wat hebben wolven daar mee te maken?

"Ruimte maken voor het Schone, daar helpt de Kunst ons mee. Net als het ontstroevend perspectief dat kunst kan bieden. Nieuwe besturingsmodellen en principes. We hebben ze hard nodig nu. Bedrijfskundige modellen op Menselijke organisaties. Dat doet iets met waardigheid en beroepstrots. En leidt tot failliet van het systeem.

Wat gebeurt er als we de kunstwereld naar ons toetrekken. De metaforen die we hanteren bij het kijken naar organisaties, bepalen wat we zien. In het Radboud ziekenhuis volgen jonge artsen in opleiding een leergang beeldende kunst en het menselijk lichaam. De gedachte is dat wanneer zij leren door de ogen van de kunstenaar naar het menselijke lichaam te kijken, zij er een perspectief bij krijgen, dat hen tot een betere arts maakt…

Ik denk na over de vraag of het perspectief van de Kunstenaar mij een beter adviseur maakt, het hielp wel in tijden in tijden van ziek zijn en beter worden. Kunstig levensstrijder ben ik geworden en een mooier adviseur liever nog.

Iemand die het mooier maakt. En het liefst op plekken waar veel lelijks te vinden is en daardoor zoveel moois te zien. Zoals in de scholen met de leerlingen die niemand wil, de(jeugd) zorg en bij de politie. Plekken waar de problemen op dit moment het grootst zijn. Evenredig groot als de HeartCore Beroepstrots van de mensen daar."
En bij dat soort mensen wil ik horen

Zie hier een videoportret

 

 

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief