Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Podcast over 'Onderwijs in detentie': met Toine, Issam en Marisja (#1) en met Yassine, Mandy en Frans (#2)

16 juli 2024

Op een Dokhuis-avond over ‘Onderwijs in detentie’ vertellen Sandra van Kolfschoten en Skaffa - rapper, multi-artiest en acteur - over hun ervaringen in Teylingereind, de jeugdgevangenis in Sassenheim. Dat gebeurt ter inleiding van een breder gesprek. Want wat hebben deze verhalen het onderwijs in brede zin te vertellen? Wat zit er op slot, hoe houden we elkaar gevangen? Waar is de ruimte en wat vraagt dit van mij? We maakten twee podcast-afleveringen, die ook los van elkaar  beluisterd kunnen worden. Deze afleveringen #1 en #2 van Dokpraat zijn opgenomen tijdens deze dialoogavond op 17 juni in Rotterdam.

Dokpraat is het podcastkanaal van het Rotterdamse Dokhuis, tevens thuis van stichting NIVOZ. Wil je meer afleveringen beluisteren, abonneer je dan via Spotify of Apple podcasts. Bij elke nieuwe aflevering krijg je dan een melding.


Onderwijs in detentie, met Marisja, Issam en Toine (#1)

In de eerste aflevering van Dokpraat (25 minuten) luisteren we naar Marisja Groen, directeur van VSO De Burcht dat het onderwijs in Teylingereind verzorgd. Een baan waar ze ruim een jaar terug bewust voor koos, na een eerste lange periode in het mbo. En waar ze nu met trots deel van is geworden.

En we horen Issam, zie foto, die er al wat langer werkzaam is en vertelt dat hij zichzelf niet achterhoudt in gesprekken met de jongens met wie hij optrekt.

Maar we beginnen met Toine B, die alles bij elkaar wel 21 jaar heeft vastgezeten, maar ruim 20 jaar terug de knop wist om te draaien. Als begeleider bij de Nieuwe Kans in Rotterdam toont hij dagdagelijks zijn waarde voor jonge mannen met een problematische of criminele achtergrond en helpt ze op hun weg naar een ander leven.

Vooraf kijken we naar een fragment uit de 2Doc-documentaire Caroussel uit 2020, waarin vier jongens een jaar lang zijn gevolgd en Toine met geduld, empathie en doorzettingsvermogen ze naar een ander leven probeert te begeleiden.

Onderwijs in detentie, met Frans, Mandy en Yassine (#2)

In deze tweede aflevering van Dokpraat luisteren we naar Frans Douw (zie foto), die 41 jaar bij Justitie heeft gewerkt. Hij is auteur van ‘Het zijn mensen’ dat hij schreef na zijn pensionering in 2015. Zijn eigen schoolcarrière stopte al op zijn zestiende en wat erg geholpen heeft, is dat hij zelf ook niet zo’n gemakkelijk jongetje was en ook zelf dus wel wat ervaring heeft met ‘iemand zijn waar niet iedereen op zit te wachten’, zo vertelt hij.

En we horen Mandy, werkzaam in de Hunnerberg, een jeugdgevangenis in Nijmegen. Daarvoor werkte ze twintig jaar in het basisonderwijs. Een verandering die niet door iedereen begrepen werd, maar waar ze voor geen seconde spijt van heeft.

Maar we beginnen met Yassine. Hij was in Amsterdam een draaideur-crimineel, een van de harde kern, maar sinds 2020 is zijn leven veranderd. Hij werd jeugdwerker en is helemaal verliefd op wat hij doet en kan betekenen.

Dokpraat is een serie niet-georkestreerde ontmoetingen in Dokhuis, Rotterdam. Meer over Dokhuis, de missie en de programmering vind je op www.dokhuis.org

In Dokhuis maken we de wereld samen een beetje mooier. Kom luisteren, vertellen en inspiratie opdoen bij een van de vele gratis activiteiten. Tot snel.

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief