Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Over Nivoz

Martine Huurman

ouder- en kindbegeleider

‘Niets doen is geen optie, zeker als het om kinderen gaat’.

Martine heeft jarenlang in het speciaal onderwijs gewerkt. Daar leerde ze om het gedrag van kinderen te vertalen naar een hulpvraag en behoefte van het kind.
Op basis van haar ervaring heeft Martine een werkwijze ontwikkeld waarmee ze ouders en leerkrachten laat zien hoe bepaald gedrag ontstaat. Ze biedt daarbij ouders niet alleen inzicht, maar ook een basis om met het gedrag om te leren gaan.

In de praktijk komt Martine vaak tegen dat kostbare tijd opgaat aan het bespreken van geuit gedrag. Tijd die volgens haar beter besteed kan worden aan het zoeken naar de oorzaak van het gedrag.

‘Als het waarom niet bekend is, mag je van ouders en leerkrachten niet verwachten dat ze iets kunnen veranderen. Hetzelfde geldt voor het omgaan met kinderen. Pas als je weet wat je van een kind kan verwachten, kun je reële eisen stellen’.

Volwassenen zijn geneigd om volgens allerlei theorieën tot oplossingen te komen. Zonder echt te weten waarom het kind niet aan verwachtingen kan voldoen. Dat kan anders, bijvoorbeeld door de kindgerichte benadering ontwikkeld door dr. Ross Greene.
Martine wordt als eerste in Nederland getraind door Dr. Ross Greene zelf. Auteur van ‘Het explosieve kind’ en ‘Lost at school’. Dr. Greene heeft een model ontwikkeld waarmee ouders en professionals leren omgaan met langdurig gefrustreerde en explosieve kinderen (Collaborative and Proactive Problem Solving).

Martine runt tegenwoordig een zelfstandige praktijk waarin ze kinderen, ouders en leerkrachten begeleidt. Martine is gedragsdeskundige en geregistreerd remedial teacher. Als gecertificeerd KIES-coach biedt ze hulp aan kinderen en ouders die een echtscheiding meemaken.

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief