Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Over Nivoz

Marco Martens

redacteur NIVOZ

Marco Martens werkt als redacteur voor stichting NIVOZ. In deze rol komt zijn interesse in het onderwijs en passie voor 'verhalen maken' samen. Eerder schreef hij over culturele en maatschappelijke onderwerpen voor o.a. Vers Beton, Hiphop In Je Smoel en De Correspondent. Van 2010 tot 2020 werkte Marco als docent Nederlands en studieloopbaanbegeleider aan de Herman Brood Academie (MBO Utrecht). Daarnaast gaf hij jarenlang creatieve workshops aan diverse doelgroepen.

Naast zijn journalistieke werk is Marco actief als schrijver en voordrachtskunstenaar. Hij schreef een roman, maakte voorstellingen voor o.a. Oerol en De Parade en was met zijn muzikale werk op festivals als Zwarte Cross en Lowlands te zien. Marco maakte podcasts over vaderschap en ADHD en hij presenteert het spoken word-programma Tekstuur.

Niet zelden reflecteert Marco in zijn werk op de rol van onderwijs in onze samenleving. Waar hij op de middelbare school en drie afgebroken vervolgopleidingen zijn plek niet vond, ontwikkelde hij zich in de hiphopscene tot een maatschappelijk betrokken maker. Als workshopdocent leerde hij het onderwijs kennen en op zijn dertigste rondde hij de deeltijd lerarenopleiding Nederlands af. Op de Herman Brood Academie kreeg hij de ruimte om zich als onderwijsprofessional te ontwikkelen.

Wat voor Marco uiteindelijk het verschil maakte? In de hiphopcommunity voelde hij zich gezien en werd hij aangesproken op zijn talent. Het bleek een vliegwiel. Een dergelijke basis gunt hij iedereen, al zag hij de praktijk óók dat het onderwijs nog niet altijd die ruimte biedt. Samen met zijn collega's bij NIVOZ haalt hij met veel plezier de verhalen op die laten zien hoe we die ruimte stukje bij beetje kunnen creëren.


 

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief