Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Over Nivoz

Jelle Ris

stagiair NIVOZ, werkboek Biesta

Jelle Ris is vanuit zijn studie onderwijswetenschappen stagiair bij NIVOZ. Met Maartje Janssens en Bram Eidhof werkt hij aan een project waarbij de toepassing van het gedachtegoed van Gert Biesta in de praktijk centraal staat.

De legende van Robin Hood, ondermeer als symbool voor rebellie, vrijheid en solidariteit inspireert Jelle sinds zijn vroege jeugd. Na de middelbare school ontwikkelt hij zich aan de Willem de Kooning Academie als autonoom kunstenaar en creëert hij een mythisch, semi-autobiografisch alter-ego. Ook zijn uiterlijk staat in dienst van de kunst en zo loopt hij in trainingspak en met een lange mat in zijn nek trots door het Rotterdamse leven. Bevrijdende ervaringen in een periode vol existentiële spielerei.

Vervolgens gaat Jelle werken met streetwise pubers met leer- en gedragsproblemen op een vso ZMLK-school in Rotterdam-Zuid. Het intensieve maar ook dankbare werk inspireert hem. Als kunstenaar is hij zich bewust van de strijd met eigen beperkingen. En als leerkracht raakt hij  geïnteresseerd in het organiseren van onderwijs. Tijdens de studie onderwijswetenschappen groeit zijn begrip van de wereld, onderwijs en zichzelf. Hij komt in aanraking met kritische theorie en -pedagogiek en komt thuis in een voor hem tot dan toe onbekende wereld.

De wens ontstaat om, toegerust met een creatieve geest en 15 jaar praktijkervaring, een schakelrol te vervullen tussen idealistische theorie en de dagelijkse onderwijspraktijk. Na een periode van grondige en vruchtbare innerlijke reflectie, gaat Jelle vol inspiratie aan de slag voor het NIVOZ in een gedroomde rol.

 

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief