Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Over Nivoz

Jelle Ris

docent, onderzoeker, co-auteur Biesta in de praktijk

Jelle Ris was vanuit zijn studie onderwijswetenschappen stagiair bij NIVOZ. Met Maartje Janssens en Bram Eidhof werkte hij aan het boek Wereldgericht onderwijzen. Biesta in praktijk dat in juli 2021 uitkwam. Hij was zestien jaar docent in het speciaal voortgezet onderwijs en is recent opleidingsdocent beeldende vorming geworden aan de pabo van de Thomas More Hogeschool, alsmede docent pedagogiek aan de lerarenopleiding van de Willem de Kooning Academie. Bovendien is hij deze zomer een trotse vader geworden van een dochter.

De legende van Robin Hood, ondermeer als symbool voor rebellie, vrijheid en solidariteit inspireert Jelle sinds zijn vroege jeugd. Na de middelbare school ontwikkelt hij zich aan de Willem de Kooning Academie als autonoom kunstenaar en creëert hij een mythisch, semi-autobiografisch alter-ego. Ook zijn uiterlijk staat in dienst van de kunst en zo loopt hij in trainingspak en met een lange mat in zijn nek trots door het Rotterdamse leven. Bevrijdende ervaringen in een periode vol existentiële spielerei.

Vervolgens gaat Jelle werken met streetwise pubers met leer- en gedragsproblemen op een vso ZMLK-school in Rotterdam-Zuid. Het intensieve maar ook dankbare werk inspireert hem. Als kunstenaar is hij zich bewust van de strijd met eigen beperkingen. En als leerkracht raakt hij  geïnteresseerd in het organiseren van onderwijs. Tijdens de studie onderwijswetenschappen groeit zijn begrip van de wereld, onderwijs en zichzelf. Hij komt in aanraking met kritische theorie en -pedagogiek en komt thuis in een voor hem tot dan toe onbekende wereld.

De wens ontstaat om, toegerust met een creatieve geest en 16 jaar praktijkervaring, een schakelrol te vervullen tussen idealistische theorie en de dagelijkse onderwijspraktijk. Na een periode van grondige en vruchtbare innerlijke reflectie, is Jelle vol inspiratie aan de slag bij NIVOZ, bij de Thomas More Hogeschool en hoopt hij het lopende schooljaar ook zijn studie af te ronden.

 

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief