Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Over Nivoz

Iko Doeland

consultant, PhD-onderzoeker embodied cognition

Iko Doeland doet promotieonderzoek naar 'embodied cognition' bij de Radboud Universiteit. En is senior consultant bij Linque. Hij was eerder afdelingsleider bij RVC De Hef en kerndocent MME van de Hogeschool Utrecht.

Mijn rol omschrijf ik vaak zo: ik hoef niet op het podium te staan, maar ik wil wel dat het toneelstuk goed wordt opgevoerd. Ik hou van de coulissen. Meedenkend en ondersteunend in de opvoering van het toneelstuk. Als ik ergens binnen kom gebeurt er wel wat! Door het stellen van kritische vragen, door mijn houding als ‘critical friend’, door de expertise die ik meeneem op onderwijskundig of organisatorisch gebied. Het hele systeem wil ik in beweging krijgen en als klanten daar niet bang voor zijn dan kunnen er mooie dingen gebeuren. Ik geef taal aan – soms onuitgesproken – wensen.

Ik probeer de zwaarte licht tegemoet te treden. Humor is belangrijk. Op een flexibele manier aanwezig zijn bij groepen, dat gaat me goed af. Ik probeer te creëren dat mensen loskomen van patronen. Fouten maken mag. Mijn kracht zit erin dat ik de kern heel ernstig kan benoemen, zonder dat het zwaar wordt. Ik zorg dat de ‘plek der moeite’, daar waar het spannend wordt, waar dingen onbenoemd bleven, bespreekbaar wordt. En dat vanuit een onverbeterlijk optimisme.

Ik ben een onderwijsdier in hart en nieren. Het is fantastisch als er goede dingen gebeuren en mensen in beweging komen. Het is mooi als je in de ogen van de leerlingen of teamleden ziet dat ze tot ontwikkeling komen. Op gezette tijden gebeurt dat. Beweging in mensenlevens brengen, teams weer op de rit krijgen. Niets is perfect, maar durf het aan te gaan. Misschien is de weg nog wel interessanter dan het doel.

Expertise:

  • Leidinggeven aan verandering
  • Nieuwe examenprogramma’s in het vmbo
  • Kwaliteitszorg en opbrengstgericht werken
  • Visieontwikkeling
  • Loopbaanleren

 

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief