Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Over Nivoz

Chris Maas Geesteranus

natuur- en milieu-educator

Chris Maas Geesteranus volgde een opleiding tot bosbouwer in Wageningen en specialiseerde zich in natuurbehoud en (toen zo genoemd) voorlichtingskunde. Daarna kreeg hij een vaste baan als eerste rijksmedewerker natuur- en milieu-educatie (eind 1974). In 1983 werd hij secretaris van de Commissie voor Natuurbeschermingseducatie, toentertijd een gezelschap dat vernieuwende ideeën had en deze omzette in adviezen aan de minister (CRM, later LNV). De oprichting van het Informatie- en Kenniscentrum Natuurbeheer (IKC-N) in Wageningen leidde ertoe dat hij afdelingshoofd werd met als vakgebieden voorlichting, educatie en onderwijs. Later, na de samenvoeging met het IKC-Landbouw tot het Expertisecentrum LNV, werd hij met een collega programmaleider biodiversiteit.

Per 1 november 2004 heeft hij de dienst op eigen initiatief verlaten bij een reorganisatie.

Chris Maas Geesteranus heeft een lange loopbaan op het gebied van natuur- en milieu-educatie achter de rug, bij diverse ministeries; de meeste jaren bij LNV.
Hij werkt nu als ‘vrijwillige professional’ voor de sectie Natuur- en Milieu-educatie van de VVM – netwerk van milieuprofessionals. Daarnaast is hij actief lid van de Coöperatie Leren voor Morgen, organiseert cursussen voor leraren op het gebied van systeemleer, waardenontwikkeling en de Sustainable Development Goals (SDG’s). Ook schrijft hij recensies over educatieve en onderwijsboeken die betrekking hebben op ecologie/milieu/duurzame ontwikkeling en de SDG, voor diverse nieuwsbrieven (Duurzame Pabo, Eco-Schools, Nederlandse Academie voor Duurzaam Onderwijs – NADO, Coöperatie Leren voor Morgen, NME Netwerk GDO).

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief