Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Faye (16) is trots op Vox. Zó neem je afscheid van je school en je jaargenoten...

6 juli 2020

Faye (16) heeft de woorden gevonden voor haar afscheidsspeech. Vier jaar terug begon ze aan een avontuur, op een nieuwe school, het Vox College (toen nog Vox-klassen geheten), daar waar leerlingen van verschillende niveaus in één jaargang zitten en veel aan projectonderwijs doen. Leren, van de wereld, van elkaar, over jezelf. Faye is trots, op Vox, op haar jaargenoten. 'Als je jezelf gaat vergelijken met nu, mag je enorm trots op jezelf zijn, want een beginnende school is nou eenmaal moeilijk.'

Allereerst wil ik jullie nogmaals welkom heten. Afgelopen vrijdag werd mij gevraagd om deze speech te houden, en dit was een aanbod waar ik zeker geen nee tegen kon zeggen. Misschien denken jullie achteraf van “nou dat had ze beter wel kunnen doen”, maar dat is altijd achteraf. Ik voel me enorm vereerd om deze kans te krijgen en ik wil jullie daar heel erg voor bedanken.

Ik wil beginnen met een tripje terug in de tijd. Vier jaar geleden waren wij bereid om deze stap te maken, om met zijn allen deze school (Vox College, red.) from scratch te bouwen. Met deze gewaagde stap legde we onze toekomst in de handen van Anneke, Bas en Michiel. Hier kwamen later nog een aantal docenten bij en nu zijn we inmiddels uitgegroeid tot een school met maar liefst 170 leerlingen en dat hebben ze onder andere aan ons te danken. En daar mogen we echt wel trots op zijn!

Weten jullie nog ons eerste kamp? Ons kamp in Zeeland stelde niet zo veel voor in tegenstelling tot ons kamp in Praag. Vooraf was er veel gezeik geweest over wie er wel mee mocht en wie niet, maar toen we op Schiphol stonden waren we dat allemaal weer vergeten. We hebben er echt een enorm leuke week van gemaakt met zijn allen.

Neem Take, die bijvoorbeeld ff wilde kijken of hij een plafondventilator kon stoppen met zijn hoofd. Volgens mij werkte het wel, maar hij had er wel een diepe snee aan overgehouden. En Sterre, die even wilde kijken of haar telefoon kon drijven op de Vltava River tijdens het waterfietsen. Ja, die ligt daar nu dus op de bodem. Of Bodhi, die zo’n panda ff een schop onder zijn reet gaf en er opeens een man uit dat pak verscheen, pislink was-ie.

En zo hebben we nog veel meer leuke herinneringen aan Praag, want er ging echt een hechte groep op reis en volgens mij vond iedereen het heel gezellig. Heel veel respect trouwens voor Kris en Anneke die zwanger mee gingen, ik denk dat jullie dit voor geen goud hadden willen missen.

Ook kunnen we de kleine dingen niet vergeten, dat project in het Vliegenbos, de zelfgemaakte parachutes die van het dak werden gegooid, het voetballen met Bas en Michiel en nog zoveel andere kleine dingen. We waren echt nog baby’s, maar kijk ons nu eens gaan.

Om verder te gaan wil ik jullie vragen om even terug te denken aan je eerste jaar Vox, ook de mensen die later zijn komen instromen. Als je jezelf gaat vergelijken met nu, mag je enorm trots op jezelf zijn, want een beginnende school is nou eenmaal moeilijk. Voor zowel de docenten als voor de leerlingen. Het is altijd zo makkelijk om het negatieve in beeld te brengen, maar we kunnen nu ook zo veel positieve dingen meenemen naar onze volgende stap. Ja, we hebben een stuk theorie gemist en dat kom je nu tegen en dat gaat lastig worden, maar dat stuk theorie kan je zoveel makkelijker inhalen dan de vaardigheden die je hier hebt geleerd. En nee, Vox was zeker niet perfect en er gingen zeker zo veel dingen fout, maar dat is de stap die je vier jaar geleden gewaagd hebt. En even serieus welke school is nou wel perfect? Perfect is subjectief en bestaat niet.

En nee, Vox was zeker niet perfect. Maar even serieus welke school is nou wel perfect? Perfect is subjectief en bestaat niet.''

Als afsluiting wil ik iedereen heel veel succes wensen. Ik weet dat Tyas en Jody hier op Vox voor hun havo-diploma gaan en ik weet zeker dat jullie dit gaan halen. Bij de huidige havo gaat er een aantal naar het mbo, omdat ze al weten wat ze willen en ik wens jullie ook heel veel succes hiermee. Verder gaat Bodhi havo4 nog een keer overdoen en ik denk dat dit je goed gaat doen, Gioia is op zoek naar een andere school om daar havo 4 te gaan doen en ik denk dat het voor jou ook zeker goed gaat komen!

En dan komen we bij Britt die als enige de stap gaat maken naar Havo 5 op de Nieuwe Havo, heel erg knap en ook jij gaat alles goed afronden! Verder gaat heel vwo naar het Hyperion, behalve Liam die gaat zijn vwo-diploma halen op het Da Vinci.

Als laatste de rest van vmbo, jullie hebben het allemaal stuk voor stuk verdiend om dat papiertje te ontvangen, ik hoop dat jullie een opleiding hebben gekozen die jullie leuk vinden en ik wens jullie heel veel succes!

Faye

 
Deze uitgeschreven speech van Faya is met toestemming overgenomen van de website van Bas Huijbers, die Vox College in augustus 2016 mede is gestart: Deze afscheidsspeech heeft ze zelf geschreven en gehouden bij de eindexamenuitreiking. Natuurlijk ga ik deze leerling missen en dit is wel een hele mooi herinnering. Daarbij is de wereld klein. Wie weet komt ze wel stage lopen, als ze toch de lerarenopleiding gaat doen. ;-)
 

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief