Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Over Nivoz

Bas Huijbers

Docent Maatschappijleer en Maatschappijwetenschappen

Bas Huijbers is docent Maatschappijleer en Maatschappijwetenschappen bij De Vinse School, interconfessioneel Voortgezet Onderwijs in Amsterdam. Bovendien is Bas gecommiteerd aan Teachers for Climate.  

De Vinse School - gestart in 2015 - baseert zich zowel op het Finse onderwijs als op de klassieke onderwijsvernieuwing van het begin van de vorige eeuw. Een fundamenteel kenmerk van de klassieke methode (van de Nederlandse Kees Boeke) is differentiatie. De leerstof van elk leerjaar is per vak en niveau vastgelegd in de vorm van taken (opdrachten, practicum, toetsen) waardoor heterogene groepen in de onderbouw mogelijk zijn.

De Vinse School baseert zich ook op de in Finland ontwikkelde inzichten op het gebied van onderwijs (het ‘aquarium-project’). Om leerlingen optimaal te begeleiden binnen (vakinhoudelijk) en buiten de school (beroepsperspectief) zijn docenten nodig met een gedegen kennis van hun vakgebied in combinatie met begrip voor het feit dat niet elke leerling hetzelfde is en die zich richten op wat (aantoonbaar) werkt. En, niet van het minste belang, er moet voor leerlingen iets te beleven zijn waardoor motivatie een motor voor ontwikkeling is.

Bas is een onderwijspionier in hart en nieren. In april 2017 startte hij in Amsterdam Noord met andere docenten het Vox College, een radicaal nieuwe school gebaseerd op systemisch, project based learning. Bijzonder aan de school zijn de heterogene opbouw (kinderen van vmbo, havo en vwo in één klas) en het ontbreken van afgebakende vakken. De meeste kennis wordt aangeleerd tijdens wekelijkse vakoverstijgende projecten.

Binnen Teachers for Climate denkt Bas mee over het vormgeven van een holistische (niet-hiërarchische) organisatiestructuur met bijbehorende werkvormen. Bas is ook actief lid van Extinction Rebellion in de politieke strategie cirkel. “Ik kan niet langer zwijgen. De waarheid is dat politici, grote bedrijven en investeerders te weinig doen om de klimaatcrisis te beperken. De waarheid is dat onze scholen geen onderwijs geven dat gericht is op de duurzame transitie die nodig is. Dat wil ik veranderen.”

Vanaf 2017 was Bas Huijbers onderwijspionier bij Vox College, de school die hij vanaf het begin (2017) heeft helpen opbouwen. Daarvoor was hij werkzaam op het IJburg College in Amsterdam. Bas studeerde Wetenschapsdynamica en volgde de lerarenopleiding aan de Universiteit van Amsterdam, nadat hij Civiele techniek aan de Hogeschool van Amsterdam had afgerond. Daarnaast zingt hij bij de weespertrekvaartmannen.

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief