Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Derde principe op Essential Schools: 'Geloven in de capaciteit van de studenten'

28 oktober 2013

Het derde ‘Common Principle’ dat op The Essential Schools in de Verenigde Staten als vertrekpunt dient voor de dagelijkse onderwijspraktijk weerspiegelt de ambitie van elke leraar om onderwijs op maat te maken, afgestemd op de behoefte van de groep en/of de leerling. ‘School goals should apply to all students’ is het derde van tien filmpjes uit een reeks over de betekenis van principes voor goed onderwijs. ‘Het team gelooft in de capaciteiten van hun studenten en de wil hun talenten tot ontplooiing te brengen’.

CESAlle leerlingen in The Essential Schools werken aan dezelfde doelen, terwijl het leerproces net zoveel verschilt als kinderen verschillen. De leerlingen kennen de doelen en worden geholpen zichzelf te monitoren en te evalueren in het licht van de gestelde doelen.

De ambitie van leraren is dat alle studenten afstuderen en ‘klaar zijn’ voor hun universitaire opleiding. Veel leerlingen komen uit ‘poverty wijken’ en zijn vaak de eerste uit een gezin die gaan studeren

Het team gelooft in de capaciteiten van hun studenten en de wil hun talenten tot ontplooiing te brengen. Hun leraren leggen hoge standaards aan en staan zelf model voor een goede student door gedisciplineerd, georganiseerd en goed voorbereid te zijn.

Over Essential Schools

Er zijn 1500 Essential Schools in de VS, die zich verenigd hebben in The Coalition of Essential Schools. In elke Essential School leren leerlingen zichzelf, de ander en de wereld om hen heen kennen én verantwoordelijkheid daarvoor te nemen. Dat begint bij leraren die vanuit passie, betrokkenheid en autonomie handelen en leerlingen die leren verantwoordelijkheid  te nemen en relaties aan te gaan met elkaar en met de gemeenschap waarin ze deel van uitmaken. Die relaties zijn gebaseerd op wederzijds vertrouwen en fatsoen. In elke Essential School vormen kleine en grote mensen samen een hechte leer- en leefgemeenschap. De uitgangspunten (Ten Common Principles) zijn daarin helder en sturend:

  • Learn to use your mind well

  • Less is more

  • School goals should apply all students

  • Personalization

  • The student as worker, teacher as coach

  • Demonstration of mastery

  • A tone of decency and trust

  • Commitment to the entire school

  • Resources dedicated to teaching and learning

  • Democracy and equity


Dit filmpje toont hoe in the Essential Schools alle leerlingen/studenten de schooldoelen behalen. 

Rikie van Blijswijk organiseert namens De Leerschool elk jaar een studiereis naar drie Essential Schools in Boston, in combinatie met een bezoek aan het jaarlijkse Fall Forum (San Fransisco, 2014). Meer over deelname en programma van deze reis achter deze link.

 

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief