'De kans is groot dat je te maken hebt met een kind dat gelabeld kan worden als GEK'
15 november 2014
In de vijftien jaar dat Natascha Bruti met ouders en kinderen werkt, heeft ze vaak gezien voor hoeveel mysteries ouders zich geplaatst zien in de opvoeding. En alle adviezen en richtlijnen ten spijt, soms kom je er gewoon niet uit. En dat kán een reden hebben. De kans is groot dat je te maken hebt met een kind dat gelabeld kan worden als GEK. Zo'n kind draagt de volgende kernmerken...
Jouw kind:
- heeft moeite zijn energie te reguleren. Het ene moment surft het moeiteloos op pieken van energie, het andere moment (bijvoorbeeld tijdens het opruimen van de kamer) is het niet vooruit te branden.
- heeft soms moeite zich te concentreren en benoemt dingen als ‘saai’ ook al zie je dat het resultaat weinig succesvol is.
- kan ineens ten prooi vallen aan heftige emotie zoals boosheid, verdriet, angst of onzekerheid.
- onderhandelt of zeurt om zijn zin te krijgen.
- rekt jouw grenzen behoorlijk op.
- is speels.
- verwart soms fantasie met realiteit.
- kan je tot wanhoop drijven rond bedtijd.
- lijkt geen inzicht te hebben in oorzaak en gevolg.
- gehoorzaamt niet.
Als je een of meer kenmerken herkent is de kans groot dat je te maken hebt met een kind dat gelabeld kan worden als GEK. Het komt het voor bij mensen tussen 0-18 jaar.
Hoewel er veel over is geschreven en onderzocht lijkt GEK toch nog niet helemaal begrepen te worden. Het is moeilijk te definiëren, want elke keer als er een kader is geschept, komt er toch weer een uitzondering, waardoor een kraakheldere definitie van GEK niet gegeven kan worden.
Als je thuis een kind hebt dat GEK is, dan is het raadzaam om je te verdiepen in wat er bekend is over kinderen in die leeftijd. Je kunt Internet, boeken of een deskundige raadplegen. Vaak leidt dit tot het inzicht dat het gedrag van jouw kind past binnen de fase van ontwikkeling waarin het zich bevindt. Uit ervaring weet ik dat dit voor een zekere ontspanning en acceptatie kan zorgen.
Als je eenmaal het gedrag in perspectief kunt zetten, blijkt het bijstellen van je verwachting ook makkelijker te zijn. Dit is voor jezelf als opvoeder en voor het kind een belangrijk moment. Vaak zijn de hooggespannen en niet passende verwachtingen een bron van stress en frustratie. Als je eenmaal inziet dat er zich opeenvolgende ontwikkelingsfasen voordoen bij GEK, kun je de hierbij passende principes in de opvoeding hanteren, waardoor je samen goed door de fasen komt. Uiteraard passend bij wie jij bent als uniek mens en passend bij jouw unieke kind.
Je hoeft niet gek te worden van GEK. Geniet ervan en vergeet niet dat iedereen, ja ook jij, een stukje GEK in zich draagt. Wanneer je je hiermee kunt verbinden, wordt het contact met jouw kind vanzelf makkelijker en de opvoeding leuker.
Overigens staat de afkorting GEK voor Gewoon Een Kind en houdt het op geen enkele wijze verband met de betekenis van ‘gek’ zoals dat soms in onze taal wordt gebruikt.
Natascha Bruti werkt in het onderwijs, met teams, met leraren onder de naam Thee met Koekjes www.theemetkoekjes.net
Reacties