Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

De jeugd heeft de toekomst. Dus leert Fawaka Ondernemersschool kids duurzaam ondernemen

13 mei 2019

Thiëmo Heilbron, oprichter van de Fawaka Ondernemersschool, was als kind al erg geïnteresseerd in de natuur. Na zijn studie biologie studeerde hij ecologie en ging hij zich specialiseren in duurzaamheid. In zijn studie kwam vooral de groene kant naar voren, terwijl volgens Thiëmo er juist meer aandacht moet zijn voor de menskant. Vier zomers geleden begon hij met het verwezenlijken van zijn droom: kinderen een leuk en leerzaam project over duurzaamheid bieden. Lees het artikel over Fawaka en de video, gemaakt door MaatschapWij.

Wat begon als een zomerschool is uitgegroeid tot een heus succesverhaal. De Fawaka Ondernemersschool bestaat nog geen drie jaar en zit al in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Noord-Brabant. In samenwerking met SOS-kinderdorpen is er zelfs in Indonesië een programma gedraaid.

De aanloop
Voordat Thiëmo de dingen deed die die hij nu doet, voelde hij zich wel eens gefrustreerd wanneer hij met zijn vrienden, onder het genot van een biertje, over de wereldproblematiek sprak. In een gesprek leek alles oplosbaar, maar vervolgens deden ze er eigenlijk vrij weinig mee. Met de Fawaka Ondernemersschool probeert hij juist te laten zien dat je als individu wél een verschil kan maken. Volgens Thiëmo is het van wezenlijk belang om de jonge generatie gelijk al duurzaam en inclusief gedrag aan te leren, zodat het de norm wordt.

‘Duurzaam gaat over positief handelen naar mens en milieu, inclusief gaat voor mij erover dat iedereen mee moet kunnen doen. Daarnaast is ondernemend gedrag ontzettend belangrijk. Niet alleen praten over uitdagingen, maar ook durven te handelen!’

Pannenkoeken, mode en recyclen
De Fawaka Ondernemersschool biedt een breed scala aan projecten. Zo is er voor elke leerlaag in de basisschool wel een geschikt aanbod. Mede door het grote lerarentekort wordt Fawaka niet alleen buiten schooltijd maar ook in het reguliere curriculum breed ingezet. Of de jongeren nou leren over pannenkoeken, mode of recyclen; overal staat duurzaam ondernemen centraal. In het programma leren ze over de productieketen en eerlijke handel. Daarnaast verzorgen professionals workshops over pitchen en het op de juiste wijze presenteren van een product.

Thiëmo staat af en toe versteld van de creativiteit die bij de kids naar boven komt. 'Zo had ooit een groepje tijdens de eindmarkt besloten om een stoel neer te zetten waar bezoekers zich gratis konden laten masseren', vertelt hij. 'Tijdens deze massage werd haarfijn uitgelegd wat er zo bijzonder aan hun product was: "Als u chocolade koopt bij ons, helpen we West-Afrikaanse kinderen om naar school te kunnen".'

https://maatschapwij.nu/wp-content/uploads/2019/05/Zomer-Ondernemersprogramma-640x427.jpgDuurzame, inclusieve wereld
De Fawaka Ondernemersschool werkt nauw samen met de universitaire pabo. Studenten helpen met de ontwikkeling van de programma’s of in de uitvoering. De poule van (gast)docenten representeert de volle diversiteit van Nederland, zodat elk kind een herkenbaar rolmodel kan vinden. Thiëmo is voor een inclusieve wereld, en het is dan ook zijn ambitie om zijn projecten bij zoveel mogelijk kinderen te brengen, juist ook in de socio-economisch minder kansrijke wijken. ‘Daar gaat het vaak meer over de zelfontplooiing van de kids’, vertelt Thiëmo, ‘ze weerbaar maken en een ondernemende mentaliteit meegeven.’

De Fawaka ondernemersschool is constant in ontwikkeling en volgens Thiëmo kunnen ze alle hulp gebruiken. Dus ken je een school die hier echt gebruik van zou moeten maken, of wil je als bedrijf aanhaken: stuur ons een bericht! Ook zijn ideeën voor nieuwe samenwerkingen met bijvoorbeeld de gemeente zeer welkom.

Wil je meer weten over Thiëmo Helbron en de Fawaka Ondernemersschool? Bekijk het videoportret:
 

 

Tekst is van Tanja Warning, redacteur van MaatschapWij. Video door Jeppe van Pruissen & Tanja Warning. MaatschapWij is een inspiratieplatform voor een socialer en duurzamer Nederland. We zetten change makers, actieve burgers, rebelse ambtenaren en betekenisvolle ondernemers in de spotlights. Om heel Nederland te laten zien dat je nooit te klein bent om impact te hebben. Dat het wél kan. En dat het al gebeurt.

 

 

 

 

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief