Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Complimentjes maken blij

10 januari 2022

Juf Loes komt met een idee in de klas van Sjaak van Moorsel. Renske, de stagiaire, en Sjaak vinden het een prachtig plan: ieder kind uit de klas krijgt een envelop. In deze envelop zit een naam van een ander kind uit de klas. De bedoeling is om goed na te denken over een complimentje dat jij aan dat kind kunt geven. Dat zet ook Sjaak zelf aan het denken, in een tijd dat veel leuke dingen geen doorgang kunnen vinden.

Midden in de kring staat een doosje. In dat doosje zitten allemaal lege memopapiertjes. Wanneer een kind weer een compliment heeft bedacht, mag het een papiertjes pakken om een compliment op te schrijven. Dat mag natuurlijk ook gewoon tussen het werken door.

Vino is druk aan het rekenen. Op een andere tafel zie ik zijn envelop en een aantal complimentjes liggen. ‘Vino’, zeg ik. Hij kijkt me aan. Ik draai met mijn ogen naar de tafel waar zijn envelop en de complimentjes open en bloot op tafel liggen. Oeps, zie ik hem denken. Hij snelt naar de tafel en stopt vlug de complimentjes in zijn enveloppe. ‘Je zet door, ook al is het moeilijk’, lees ik op één van zijn complimentjes.

Ik loop door de klas en overdenk ‘Je zet door, ook al is het moeilijk.’ Deze week zouden we naar het Watersnoodmuseum gaan.Op het laatste moment ging dit niet door, door corona. Wat een teleurstelling. Maar gelukkig zouden we de volgende dag wel een kerstlunch krijgen op school. Helaas werd ook deze op het laatste moment afgeblazen. Vanwege corona.

En dan zie ik hier bij het lezen van hun complimentjes toch de lach op het gezicht van de kinderen. ‘Je zet door, ook al is het moeilijk.’ Dat geldt natuurlijk voor dat ene kind dat dit compliment krijgt. Maar als ik zie wat een veerkracht en positiviteit de kinderen, vooral in deze tijd, steeds weer uit hun hoge hoed toveren dan wil ik ze daar allemaal een heel groot compliment voor geven!

Sjaak van Moorsel is leerkracht op de Uilenspiegel in Boekel.

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties op uw reactie


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief