Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Buurtschool in Amsterdam West: 'Het rafelrandje is ongepolijst, maar school is een warm nest'

5 april 2014

'Het enige blond op het schoolplein is dat van een paar juffen.' Annemiek Verbeek wilde wel eens weten hoe het is om lerares te zijn op een zogenaamde 'zwarte' school. Ze loopt twee weken mee op de Burgemeester de Vlugtschool in Amsterdam West en concludeert: 'Leerkrachten op de Burgemeester de Vlugtschool onderwijzen niet alleen kinderen én hun ouders, ze zijn ook diëtist (bruin brood verplicht, flesjes water in plaats van pakjes sap, om tien uur fruit), maatschappelijk werker (de kinderen komen bovengemiddeld vaak in aanraking met armoede, verwaarlozing en criminaliteit) en af en toe – het is niet anders – politieagent.' 

obs_vlugtschoolDit schoolportret is eerder verschenen in Het Parool/PS van de week en op Verbeeks persoonlijke website.

To-maat
Ba-naan
Sl-ak

Yildiz (6), een stevig grietje met grijsgroene ogen, een paardenstaart en een blauw joggingpak, zit voorovergebogen over haar papiertje, het potlood stevig tussen haar vingers geklemd. Juf Imelda, al ruim twintig jaar docent in het basisonderwijs, kijkt haar bemoedigend aan. “Welke letters hoor je? Schrijf maar op.” Yildiz krabbelt de b, aarzelt bij de a. “Klaar,” zegt ze resoluut. “Goed gedaan meisje,” zegt de juf, formulerend als een hoedster van broos zelfvertrouwen. Ook in de taaltoetsjes die volgen, sneuvelen klinkers. Dat de a in tomaat anders klinkt als ik slak, blijkt een breinbreker voor een kind met een taalachterstand.

De Turkse Yildiz zit dan ook in de 'schakelklas' van openbare basisschool Burgemeester de Vlugtschool, pal achter plein 40-45, hartje Slotermeer. Het groepje van twaalf zes- en zevenjarigen had dit schooljaar eigenlijk in groep drie moeten beginnen, maar zou daar vanwege hun grote taalachterstand onherroepelijk vastlopen. Waar mijn eigen zesjarige al hele boeken wegwerkt en fantasierijke epossen vastlegt over prinsessen en eenhoorns, is hier een simpele strip verzinnen al ambitieus en schrijven ze metmoeite hun eigen naam. Daarom krijgen ze een extra jaar waarin het taal, taal, en nog eens taal is dat de klok slaat. Elke activiteit, elk werkje en elke conversatie staat in het teken van het vergroten van de woordenschat. “Tot je er zelf knotsknetter gek van wordt”, zegt juf Imelda met een knipoog.

Ik wil wel eens weten hoe dat is, werken op een honderd procent zwarte school. Bij de eerste kennismaking, een paar maanden eerder, had directeur Rutger Slok (34) me verteld dat er al een aantal jaar geen enkel wit kind op school zat. Nu ben zelf opgegroeid in West, ik ken de buurt. Ook dertig jaar terug was er armoede en achterstand, alleen heeft het nu een ander kleurtje. Het enige blond op het schoolplein is dat van een paar juffen. Ik heb geen lesbevoegdheid en mag dus alleen hand- en spandiensten in de klas verlenen. In twee weken tijd draai ik zowel in de schakelklas van juf Imelda, als in groep 5 van juf Anna mee en praat ik met directeur Rutger Slok, intern begeleider Susanne Pedersen en andere docenten en medewerkers.

Lees verder.

Annemiek Verbeek (1977) is politicoloog en journalist en schrijft en blogt in die hoedanigheid voor o.a. Het Parool, De Groene Amsterdammer,  J/M voor ouders en Ouders Onderling over onderwijs en opvoeding.

Bekijk hieronder hoe Yasmin van de Burgemeester de Vlugtschool haar eigen Jeugdjournaal presenteert. Onderwerpen van deze aflevering zijn: De troonswisseling, onze nieuwe koning en natuurlijk het weer.

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief