Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Over Nivoz

Annemiek Verbeek

Journaliste, ouder

Wij hebben voor onze kinderen heel bewust gekozen voor een montessorischool. Omdat we dit onderwijssysteem als ervaringsdeskundigen goed kennen, maar ook omdat het minder geobsedeerd is met cijfers en toetsen en meer uitgaat van de natuurlijke behoefte van kinderen om te willen leren. Toch kon ook onze kleuterjuf er niet omheen: in Amsterdam zijn alle scholen verplicht de kleutertoets af te nemen. Met zichtbare tegenzin deed onze school dus mee. Over de uitslag van de kleutertoets iets zeggen; dat is dan weer niet verplicht voor scholen.

En dat deed de onze dus ook niet. Tot afschuw van sommige ouders. Hadden ze daar soms iets te verbergen?, hoorde ik een paar moeders op het schoolplein smoezen. Kiezen voor een school die meer nadruk legt op de emotionele ontwikkeling en sociale samenhang klinkt allemaal leuk en aardig, maar als het puntje bij paaltje komt willen we toch wel graag weten of het ook iets oplevert. De directrice van onze school vertelde me eens dat veel ouders van zevendegroepers het op hun heupen krijgen, want veel gymnasia hanteren strikte eisen aan de minimale Cito-score. En zou houden we de gekte met zijn allen in stand.

We denken dat als we maar alles meten, dat we dan controle hebben over hoe kinderen zich ontwikkelen. Wat zou het fijn zijn als we met zijn allen wat meer vertrouwen in onze kinderen kunnen hebben."

Annemiek Verbeek (1977) is politicoloog en journalist en schrijft voor diverse media over met name opvoeding, onderwijs en (geboorte)zorg. Ze zit in de redactie van opvoedplatform Kroost en publiceerde verder o.a. in Het Parool, De Groene Amsterdammer, Vrij Nederland en de Volkskrant.

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief