Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Beschouwing voor onderwijsfilmprijs van het jaar, deel 6: Nee heb je

22 augustus 2017

Acht films komen in aanmerking voor de prijs van Onderwijsfilm van het jaar 2017. Volgende week beslist de vakjury van de NOW (Stichting Nationale Onderwijsweek) welke drie films uiteindelijk genomineerd worden en waaruit u een keuze kunt maken. Deze week zetten we ze een voor één in de schijnwerpers.  Op dinsdag 4 oktober is de uiteindelijke prijsuitreiking in filmhuis Lux, in onderwijsstad Nijmegen. Rikie van Blijswijk  beschouwt voor. Vandaag: Nee, heb je. 'Vanuit verschillende perspectieven wordt het fenomeen stage voor VMBO-leerlingen bekeken. Gemakkelijk gezegd, maar niet altijd snel gedaan.'


Net als vorig jaar is stichting NIVOZ – in het bijzonder platform hetkind – betrokken bij de verkiezing van Onderwijsfilm van het jaar. Er is een prijs van de vakjury, die onder voorzitterschap staat van Henk Sissing en Hans Neven. Maar naast een een juryprijs is er ook een publieksprijs. In 2016 gingen beide filmprijzen naar ‘Vergeet me Niet/Forget me Not’. Vanaf vrijdag 25 augustus 2017 kun je op de website van hetkind - op deze plek dus - een keuze maken uit drie genomineerde films/documentaires. Vanaf donderdag 17 augustus beschouwen we de acht films die op de long-list staan voor. Lees voor meer informatie over de Onderwijsfilm van het Jaar en andere activiteiten op de site van de stichting Nationale Onderwijsweek. Dit is aflevering zes.


Nee heb je


Deze documentaire van Frans Bromet gaat  over loopbaanontwikkeling en talenten ontdekken. Voor de leerlingen van het VMBO die gevolgd worden in deze film is het nog niet zo gemakkelijk om een goede stageplek te vinden. Enerzijds hebben ze te maken met weinig beschikbaarheid; anderzijds met de eisen van hun VMBO school m.b.t. de stages wat tijd en investering betreft. Het meisje dat naar de dansschool wil kan dat niet, omdat die maar 4 uur beschikbaar hebben en het VMBO schrijft een stage van 8 uur per dag voor.

De zoektocht van de jongeren is voor sommigen heel gemakkelijk; anders worden er gestrest van omdat ze echt niets kunnen vinden. Er is een jongen die graag bij een sportschool zijn stage wil doen, maar hij heeft eigenlijk nog nooit een sportschool van binnen gezien. Hebben ze niet op tijd een stage dan zoekt de school iets voor ze uit, maar dat willen ze niet. Op één van de gefilmde scholen wordt een bedrijvenmarkt georganiseerd, waarop werkgevers en de stagezoekenden met elkaar in contact komen.

Vanuit verschillende perspectieven wordt het fenomeen stage bekeken en daarover komen studenten, docenten en stagebegeleiders aan het woord. Daaruit blijkt dat hoewel het gemakkelijk gezegd is om snuffelstages te organiseren voor  loopbaanontwikkeling en om talenten te ontdekken, het nog niet snel gedaan is.

De complete film is te zien achter deze link: www.neehebje.nl

Meer weten?

https://www.ser.nl/nl/actueel/toespraken-voorzitter/20161003-nee-heb-je.aspx#

http://m.westlanders.nu/jongeren/nee-heb-je-19341/

De andere zeven genomineerde films zijn...


Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief